Plassen med statuen av Hønse-Løvisa, som ligger i krysset ved Stockfleths gate og Thurmanns gate, har blitt enda frodigere og grønnere i det siste.

At plenen nå ser mye bedre ut, kan vi takke beboer Greta Tuft (80) og butikksjef hos Extra Sagene, Thomas Fredriksen, for. Tuft ba om hjelp, og Fredriksen stilte velvillig opp.

Men først må vi fortelle litt om alt Tuft har gjort for nabolaget siden hun flyttet hit i 1998. Hadde det ikke vært for henne, er det ikke sikkert vi hadde hatt en gressplen eller statue av Hønse-Lovisa her i det hele tatt.

– Kaos

Tuft flyttet til Thurmanns gate i 1998. Hun skjønte etter hvert at hun måtte ta initiativ til å forbedre «kaoset»:

– Det var biler og kaos, både eldre og barn holdt på å bli påkjørt. Da tenkte jeg «her må noe gjøres!» sier hun til Sagene Avis.

Hun tok kontakt med styrene i borettslagene i områdene og med bydelen. Alle var positive til idéen hennes.

– Jeg var ivrig. Så fikk jeg idéen om å ha en skulptur av Hønse-Lovisa her. Jeg tok kontakt med kunstner Nina Sundbye, hun tente med en gang!

Men det var ikke småpenger man måtte ut med for å få skulpturen:

– Den kostet 475.000 kroner. Det var ikke bare å lage et kakelotteri. Jeg måtte gå rundt til de store firmaene for å skaffe penger. Jeg fikk 50.000 fra Lilleborg fabrikker og Aschehoug forlag – som gir ut bøkene til Oskar Braaten, fortsetter Tuft.

Hun manglet fortsatt 425.000 kroner for å få på plass statuen, men hun ga seg ikke av den grunn. Så kom hun i kontakt med et ektepar i nabolaget som ga henne restbeløpet.

Beboernes ansvar å vedlikeholde plassen

Endelig, i 2007, ble det grønn plass med statue. Avdukingen ble en festdag i mai, med beboere, korps og politikere. Men jobben var likevel ikke over for Tuft.

– Plan- og bygningsetaten ga tillatelse til oppretting, men betingelsen var at beboerne skulle overta vedlikehold av gressplenen. Det ble vanskelig og plenen ble skrinn etter hvert. Vi har en som klipper den, men vi så at det trengtes mer jord for å få plenen fin.

I vår spurte Tuft derfor både bydelen og Bymiljøetaten om jord uten å få napp. Da tenkte hun på Extra Sagene, og butikksjef Thomas Fredriksen stilte mer enn gjerne opp for nabolaget. Han ga Tuft 30 sekker med jord, helt gratis.

– Thomas var jo så velvillig! Han skulle bidra, han var så koselig. Jeg ga ham en skikkelig klem. Det har blitt så mye bedre enn det var, plenen er så fin og grønn nå.

Fredriksen sier dette var det minste han kunne gjøre:

– Og Greta har en hyggelig tone, det hjelper! sier butikksjefen og fortsetter:

– Det er alltid greit å være aktiv i nærmiljøet. Men vi prøver å stille opp for de nærmeste, det er alltid store og små ønsker. Også har det jo en reklameeffekt, jeg kan ikke lyve på det, sier han til Sagene Avis.