Denne artikkelen er skrevet av elevene i klasse 6 C på Nordpolen skole.
Bokslukerprisen er en nasjonal satsing på leselyst blant elever på mellomtrinnet. Mer enn 4000 klasser og nærmere 128.000 elever er med på tiltaket som arrangeres av Foreningen !les.
Klasse 6c på Nordpolen skole hadde nettopp jobbet med temaet argumentasjon da de bestemte seg for å søke på juryoppdraget, og kanskje var det derfor klassen ble valgt ut. Foreningen !les takket umiddelbart for «en helt fantastisk gjennomarbeidet, variert, spennende og nærmest rørende søknad.»
Elevenes reaksjoner
Da elevene fikk vite at de var valgt ut som juryklasse sto jubelen i taket! Dette tenkte noen av elevene da de fikk beskjeden:
– Syntes det var helt fantastisk, og gleder meg helt sjukt! sier Alba.
Francois ble glad da han fikk nyhetene fordi det er ganske stort å representere 128 000 elever.
Jens ble overrasket og trodde ikke det han hørte: – Det var skikkelig gøy!
Jonathan ble veldig overraska og glad da læreren sa det. Først så trodde han hun tulla.
Laura tenkte: – Dette er verdens undergang! Hun prøvde å smile, men det var vanskelig. De rundt henne ble veldig glade, så hun tenkte: – Jeg kan jo ikke ødelegge øyeblikket for dem. Så Laura tenkte seg litt om, og etter litt så ble hun også veldig glad og begynte å feire med de andre.
Levi ble sjokka da han fikk vite det, men han ble veldig glad og trodde aldri at de skulle bli jury.
Liv Marie tenkte at dette kommer til å bli veldig gøy og det kommer til å bli gøy å møte mange forfattere.
Mari ble veldig glad og synes det var skikkelig gøy at akkurat de ble valgt! – Det er en sånn ting man aldri ser for seg at kan skje.
Thordis tenkte: – Oi, hæ?! Har vi bli juryklasse?! Hun følte seg så glad! Hun trodde at det var HELT UMULIG at DE kunne bli juryklassen. – Jeg var KJEMPEGIRA!
Unni ble sjokkert og tenkte «wow» inni seg, som bare ble til et smil. Hun gleder seg VELDIG!
– Så glad for at nærklassen er med
Leselyst-tiltaket fullroses av lærerne på Nordpolen skole. Det er gratis å delta, og elevene mottar hver sin bok med utdrag fra 10 nye, norske barnebøker. På www.bokslukerprisen.no publiseres det lydfiler til alle utdragene, noe som gjør tekstene tilgjengelig også for elever som trenger lydstøtte. Lærerne forteller at elevene ofte finner seg nye favorittbøker etter å ha arbeidet med Bokslukerprisen, og at de får øynene opp for nye sjangere. Elevene får litterære opplevelser gjennom høytlesning og egenesing, og ikke minst ligger alt til rette for gode litterære samtaler i klasserommet. Bøker er ikke noe vi bare opplever alene. Lærerne forteller at når klassen leser sammen og snakker sammen åpnes tekstene for elevene, som finner mer mening og innhold i det de har lest.
Tiltaket skaper blest om nyutgivelser og gir en merkbar økning i motivasjonen for å lese. Det er jo ikke rart, for elevene vil jo lese videre og få med seg hele historien! Da er det godt å ha biblioteket på Sandaker bare 100 meter fra skolen, og også her merker de effekten av Bokslukerprisen.
– Bokslukerprisen er et fantastisk lesetiltak, og vi på Deichman Torshov er så glade for at en av våre nærklasser skal få være med i juryen som skal kåre årets finalister! Vi er spente på å se hvilke bøker det blir. Årets bøker er populære, og alle 10 er for tiden utlånt, men vi setter dere gjerne på venteliste om dere vil lese dem dere også, forteller Karin Jevnehagen Sander, barnebibliotekar på Deichman Sandaker.
Hun ble også veldig glad for å motta bokmeldinger fra elevene, der de med bilder og korte setninger anbefaler sine favorittbøker. Jevnehagen Sander skal henge lesetipsene opp i biblioteket, slik at andre barn kan bli inspirert til å lese bøkene.
Etter at de 128.000 elevene på landsbasis har lest de 10 utdragene, stemmer de frem sine favorittbøker. 5 av bøkene går videre til en superfinale, og da starter jury-oppdraget for klasse 6c på Nordpolen. Elevene i klassen må da lese alle de 5 finalistbøkene fra perm til perm, og deretter stemme frem årets vinnerbok. Denne jobben deler de med bare 8 andre juryklasser i hele landet, så det er et veldig viktig oppdrag! Vinneren kåres på en storstilt premieutdeling på verdens bokdag i april.
Utdrag fra elevenes søknad
– Dersom vi blir juryklasse får vi lest de samme bøkene. Da får vi et felles tema alle kan snakke om, og da blir ingen utestengt fra praten. Vi tror det kunne betydd mye for vennskapene våre og for klassemiljøet.
– Vi har aldri vært med på noe sånt som dette før, og vi tror det blir en opplevelse for livet å få lese så mange bøker sammen og ikke minst få møte forfatterne.
– Å lese kan ha betydning for hva vi skal jobbe med når vi blir voksne. Men mest av alt er det jo gøy å lese!
– Når vi leser, er det alltid stille i klassen. Det liker vi. Alle er liksom i hver sin verden, men sammen likevel.