Humlehagen ble igangsatt av en forelder på fjerdetrinn, som ønsket en grønnere skolegård. Hennes jobb finansierte starten av hageprosjektet, og elevene på 10. trinn fikk oppdraget med å ferdigstille den. Dette initiativet syntes ledelsen var en god ide, og dermed fikk skolen materialer og penger til å bygge humlehagen.

Det ble bestemt at den skulle bli bygget på det lille området bak den øverste fotballbanen i skolegården, på ca. 80 kvm. Den blir liten, men søt. For å bygge fikk vi hjelp av Byverkstedet. Byverkstedet stilte opp med fagfolk og god veiledning gjennom hele prosessen.

Hva er en humlehage?

En humlehage er en veldig enkel og fin ting å lage for miljøet; både for mennesker og insekter. Den består av blomster som humlen liker og enkelt kan pollinere, og humlehotell, hvor humlekolonier kan bosette seg, slik at de ikke er like truet av andre arter. I hagen har vi totalt 15 plantekasser og 12 humlehotell. I kassene skal det plantes både spiselige vekster og pene blomster, i tillegg skal hver enkelt av dem bli malt.

Vi på 10. trinn har brukt en uke på å ferdigstille humlehagen, hvor vi har vært gjennom en planleggingsprosess, og selve byggingen. Planleggingen var enkel nok; vi målte opp arealet, stemte over hvilket design vi ville ha i hagen, og designet egne humlehoteller. Byggingen, altså det praktiske, tok faktisk overraskende lang tid. De tolv gruppene vi ble delt opp i snekret sammen hvert sitt humlehotell, og maltedisse i farger som tiltrekker humlene (lilla, gult, og blått). Deretter satte vi i gang med å ommøblere selve hagen, og å male asfalten i designet vi tidligere hadde stemt fram som vinner.

De ble selvfølgelig også noen ulykker med malingsspann, og elever som bestemte seg for at det var en kjempe ide å borre hull i bordene. Men til tross for dette gikk uken enda bedre enn forventet, bekrefter lærer Camilla.

Masa og Olve går i klasse 10A, og er to av ungdommene som er med på å bygge Humlehagen.Vi har spurt hva de tenker om prosjektet.

Hvorfor mener dere at det er viktig å lage en humlehage?

- Vi mener det er viktig å lage en humlehage for at dyrelivet skal oppstå og at humlene skal ha et sted de kan være, det gjør også at skolegården ser finere og grønne ut, når vi for eksempel snekrer og maler mange forskjellige fine humlehotell, sier Olve og Masa.

Har dette prosjektet gitt dere et bedre syn på innsekter og biologisk mangfold?

- Jeg har alltid hatet innsekter, men nå som vi har lært litt mer om de har jeg begynt å forstå hvorfor vi trenger dem, sier den tidligere innsekthateren Masa.

Hvordan har det vært og ta del i et prosjekt som dette? Har dere møtt på noen utfordringer?

- Vi er en stor gruppe, så det har vært utfordrende og ta hensyn til alles ideer og ønsker, mener Olve.

Vi har også snakket med Emilie, en fransk masterstudent som er med på å veilede elevene i prosjektet. Hun er en av de fra Byverkstedet som har veiledet oss gjennom prosessen.

Hva fikk deg til å bli så engasjert i et prosjekt som humlehagen?

– Jeg har jobbet med mange prosjekter, men akkurat dette fanget blikket mitt. Jeg ville utfordre meg selv ved å jobbe sammen med så mange ungdommer, sier hun.

Hva vil du oppnå med dette prosjektet? Er det et mål for deg å gjøre ungdommen mer åpenbar om at verden forandrer seg?

– Jeg tenker at den neste generasjonen trenger å være klar over hva som skjer i verden. Selv om humler kan virke smått, er de egentlig veldig viktige, mener en klimaengasjert Emilie.

Synes du det er viktig at ungdommer er med på å bidra i et prosjekt som dette?

– Ja, definitivt! Ingen andre skoler er så aktive og innblanda som denne skolen med tanke på et prosjekt som dette. Noen ganger er det enklere for skolen og administrasjonen å gjøre det selv, men jeg mener at hvis man introduserer slike aktiviteter til ungdommene blir de selv engasjerte, sier hun og virker tydelig optimistisk.