TORSHOV: Utstillingen «Den Nye Planeten» ble installert på Deichman Torshov i starten av mars. Biblioteket har holdt koronastengt, men har nå åpnet igjen. Utstillingen blir vist ut juni.
Stiftelsen Menneskerettighetsakademiet står bak utstillingen. De jobber med undervisning i menneskerettighet, flerkulturell forståelse og bygging av demokratisk kompetanse.
I 13 år har Menneskerettighetsakademiet holdt kurs på asylmottak over hele Norge. Utstillingen er basert på disse kursene for enslige mindreårige asylsøkere fra 16 til 18 år. Utstillingen er støttet av Folkemuseet Eidsvoll 1814, Kulturrådet, og Sparebankstiftelsen. Sistnevnte har gitt midler for å få utstillinger ut i Sørøst-Norge.
Ny planet
– På kursene får de brukt sine egne erfaringer på en gøy og spennende måte, sier daglig leder i Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjort.
Kursene består av et gruppearbeid hvor ungdommene skal se for seg at verden blir ubeboelig og de skal bli fraktet til en helt ny planet. Som de første menneskene på planeten får de bestemme reglene for hvordan samfunnet skal operere.
– De får 30 minutter til å finne de viktigste reglene for sin planet, og det er uten å ha hørt om hva menneskerettigheter er. Etterpå sier vi til ungdommene at det de gjorde på 30 minutter har verden brukt 2000 år på. Da føler de seg flinke. Etterpå sammenligner vi planetplakatene med FNs menneskerettighetserklæring, sier Hjort.
Spennende tankeeksperiment
Utstillingen består blant annet av en tidslinje om menneskerettighetene, en bok av planetplakatene og videointervju med ungdommer.
– Vi intervjuet ungdommene om hvorfor de har valgt reglene om likestilling og ytringsfrihet på planetene sin. Det førte til mange fine samtaler om hva som skaper et godt samfunn – og hvilke regler som skaper et godt samfunn, sier Hjort.
– Vi tenker det er viktig å utfordre de som ser utstillingen og at de får ta stilling til de samme problemstilling som disse ungdommene har gjort. Det er mye å fordype seg i og reflektere rundt, sier prosjektleder Marit Langmyr.
– Jeg har tenkt en del på at samtaler om menneskerettigheter, og andre grunnleggende temaer, har vært preget av kun én type tankesett. Det er veldig sunt å få inntrykk fra mennesker som ikke er som en selv i utseende eller bakgrunn, sier Kristensen.
Preget av koronasituasjonen
Biblioteket på Torshov ble stengt i mars på grunn av koronapandemien. Det var bare en uke etter at utstillingen åpnet. Likevel skapte utstillingen diskusjoner og ble et samtaleemne.
– Vi merket på begynnelsen, før korona, at det var samtaler rundt utstillingen, spesielt blant unge voksne. De sto og vurderte hele konseptet. Barn er også veldig nysgjerrig på hva det er, forklarer Kristensen.
– Vi er glad den kan få stå nå og får vise seg frem. Den vekker samtaler og formidler kunnskap, som er ekstremt viktige i vår tid. Og den er midt i blinken for folk på biblioteket. Vi tvinger folk til å forholde seg til utstillingen når de kommer inn, og det er gøy å se når det virker, fortsetter Kristensen.
– Deichman Torshov er et veldig flott bibliotek. Da vi kom hit ble jeg overrasket over hvor mange mennesker det var her. Jeg har aldri sett så mange folk på et bibliotek, sier Hjort.

Klar, ferdig, åpnet!
---
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!