Sagene Torshov Historielag skal gi ut sin fjerde bok «Bydelsminner 3», som de planlegger å gi ut høsten 2024. Boka vil inneholde ca. 30 kapitler med ulike temaer og forfattere.

Styremedlem Øivind Hartmann skal skrive et kapittel om offentlig utsmykning i bydelen – skulpturer og gatekunst som er tilgjengelig for allmennheten.

Men da trenger han lokalbefolkningens hjelp!

Han ønsker seg komplementerende fakta om utsmykningen, kanskje du også har en morsom historie på lur?

– Jeg vil ha en bydelsvri på det! sier han til Sagene Avis.

– Vil ha personlige historier

Hartmann har skrevet en liste over bydelens utsmykninger. Han håper han får til en komplett liste over hva vi har per 2023/2024. Se lista nederst i saken!

– Jeg er på jakt etter personlige historier, hva folk har sett eller opplevd. Noe ikke alle vet om. Jeg vil ha detaljene.

Han vil skrive noe om fonteneskulpturen utenfor Trikkestallen på Torshov, men den er en vanskelig nøtt å knekke:

– Ingen vet noe om den, hva den heter, hvem som eier den. Jeg har prøvd å ta kontakt med Oslo kommunes kunstsamling, men det har ikke gitt noen resultater.

Hartmanns yndlingsskulptur står på Nordpolen, og er selvsagt med på lista. En bronseskulptur utført av billedkunstner Arne Vigeland, som viser en ung jente som bader i vannspruten fra fontenen:

– Hun er så elegant utført, det er kun én vannstråle som treffer ryggen hennes, og hun har en litt tullete reaksjon, sier han og fortsetter:

– Jeg syns tyggisen (Den indre tyggis på Storo, journ.anm) er provoserende flott. Den er så annerledes i materialvalget, med gummi og krom. Den er monumental og fin, men samtidig ertende. Den er ikke av bronse eller stein, men er flott likevel!

– Sikkert noen jeg ikke vet om

Kanskje noen også har en historie å fortelle om Tors bukker i Torshovdalen? De er veldig interessante, mener Hartmann.

– Det er en fascinerende måte å reise skulpturer på. De står ikke på sokkel, men er gravd ned. Parken er en del av det hele, du må se for deg ting under jorda.

Men det er jo ikke bare skulpturer bydelen vår har å by på. Vi har også masse flott gatekunst, som kunsten på gjerdet ved Dronning Louises barnehage. Men Hartmann er redd vi ikke kommer til å ha denne veldig mye lenger:

– Den er i fritt forfall. Den kommer til å bli borte, fordi man ikke har tenkt på å ta vare på den for fremtiden.

Han er også veldig nysgjerrig på skulpturene inne i Frankrikegården på Torshov. Her er det noen nisjer, med figurer av små barn.

– De ble nok laget da gården var ny, men ingen i dag vet nok hvem som gjorde det.

Hartmann regner med det er noen utsmykninger han ikke vet om, og som dermed ikke står på lista:

– Det er for eksempel helt tilfeldig at jeg oppdaget geitebukken inne i bakgården til Sandefjordgata 2.

Kan du hjelpe Hartmann? Hvis du sitter med kunnskap om noen av utsmykningene, en artig «funfact», eller vet om en utsmykning som burde være med her, må du gjerne sende en e-post!