Nå bor Else Karlberg på Torshov, i 15 år bodde hun i Kamerun. Nå stiller hun opp som frivillig i NMS Lilleborg.

25. til 26. november er hun på jobb for den aller første NMS-julemessa i «gamle» Lilleborg kirke.

– Kan du fortelle hva en slik julemesse er, Else?

– Her i Oslo har NMS vanligvis to dager med julemesse i november, fra kl. 11 på dagen. Poenget er i stor grad å få inn penger for å få hjulpet til i de landene der denne kristne misjonsorganisasjonen jobber. Mange har gitt flotte gevinster til julemessa – håndarbeider, serviser, tombolagevinster, hjemmebakst – ikke minst julekaker. Til og med kransekaker! Om du kommer innom en tur, får du helt sikkert være med på både én og flere runder med artig åresalg.

– Hvor mye penger kan det komme inn på to dager med NMS-julemesse i Oslo?

– De siste årene – da var vi i Fagerborg menighetshus – kom det inn rundt 250.000 kroner, og da er nok de budsjettansvarlige i NMS ganske happy. Pengene går til prosjekter som f.eks vann til Laos, støtte til Madagaskar som i år har vært rammet av både flom og tørke. Pengene går også til skole- og helsearbeid i ulike land, som f.eks i Kamerun.

– Der har du en gang jobbet som misjonær. Og hva ble innsamlede midler fra Norge brukt til der?

– Som leder for sykehuset i både Ngaoundere og på Ngaoubela, var vi glade for at vi med «norske» penger kunne gi billig behandling og medisiner til mennesker som ellers hadde svært lite. Som misjonær innser du at julemesser og misjonskollekter er til uvurderlig nytte «på grasrota» der få muligheter fins!

– Et godt møtepunkt i kalde november

– Du holder hus oppe ved Storo, ikke så veldig langt unna «gamle» Lilleborg kirke, så for deg er det vel moro å bo bare en spasertur fra det nye NMS-sentret i Oslo?

– Det var iallfall på tide at NMS fikk et nytt senter i hovedstaden, for det betyr mye at vi kan ha rom og muligheter for det vi trenger som en stor misjonsorganisasjon her i byen. I april åpnet vi en gjenbruksbutikk der, i Oskar Braatens gt. 35, med mange villige frivillige. Og endelig skal vi få lage julemesse her – helt bakerst i kirkerommet.

– Du har vært med på mange julemesser før, Else; Hvordan blir det å skulle få inn nye lokale mennesker fra denne bydelen?

– Det skal bli fint for de rundt 30 frivillige som jobber der denne fredagen og lørdagen. Vi liker å jobbe sammen i dette huset. Jeg tror også det skal bli fint for alle våre nye «naboer» som stikker innom. Jeg tror de vil tenke at ei stor julemesse her vil bli et godt møtepunkt i kalde november.

– Men det skal skje mye annet enn bare tombola og varesalg også?

– Det viktigste er å kunne få møtes; fylle i kaffekoppene og finne nye venner rundt bordene. Du kan til og med få kjøpt deg elgsuppe her! Eller grøt. Det er også en del kortere avbrekk der vi får litt mental og sjelelig inspirasjon til å holde på med det vi gjør. Da blir det noen pauser i julemesse-aktivitetene, med sangstund og små tema-foredrag.

Konsert og juleverksted

– Det går rykter om at et juletre i år skal pyntes ute?

– Fredag ettermiddag kl. 17 går vi ut og møter Lilleborg Skoles Musikkorps som skal spille for oss, mens vi lar treet bli lyssatt. Det skal bli fint – ikke minst for de naboene som har NMS Lilleborg godt synlig fra stuevinduet.

– En julekonsert blir det visst også?

– Vi får besøk av Norwegian Gospel Voices fredag kl 18.30; Så her er det bare å skaffe seg billett på Ticketco.

Else må også minne om at lørdag er det juleverksted for barna, mens julemessa går sin gang helt fram til kl 16. Folk kommer og går, og noen stikker også innom gjenbruksbutikken. NMS Lilleborg er blitt et helårs åpent hus – og bakerst i kirkerommet er det daglig et åpent møtepunkt for hvem som helst som vil treffes over en kaffekopp – også når årets julemesse er slutt.