For tre år siden ble Torshov og Lilleborg menigheter slått sammen, og de «bor» nå samlet i Torshov kirke. Lilleborg kirke drives nå av en kristen misjonsorganisasjon – NMS.

– Det har vært drømmen for NMS å få etablert en gjenbruksbutikk som kun drives av frivillige, og all inntekt, minus husleien, går direkte til de prosjektene som NMS jobber med i ulike land, forteller Anne Grete Ingebretsen.

– Hva går pengene til?

– NMS støtter kirker i flere ulike land, der folket har store behov for både helsearbeid, utdanning, og mer hjelp i kampen mot urettferdighet og fattigdom. Sånne ting har jeg lyst til å støtte; og jeg vet at de millionene som kommer inn via NMS’ 52 norske gjenbruksbutikker er viktige penger for å kunne hjelpe enda flere.

Når Anne Grete og Gunnar er på ferie og kjører gjennom et område der det fins en gjenbruksbutikk, stopper de gjerne. Og det ender plutselig opp med en Stenton-hatt til yngste sønnen, eller noe annet som de kan la seg friste av. I enkelte kretser er det «in» at gaver kan komme fra en gjenbruksbutikk.

Og det står i god stil med dagens klimapolitikk. NMS er en «grønn» organisasjon som tenker langsiktig og klokt.

Populært med klær og glass

– Hva er det som selges i stor grad i NMS Gjenbruk Lilleborg?

– Det er stor etterspørsel etter klær, og det får vi stadig inn nye lager av. Og jeg ser at ungdommene som kommer innom, er ivrige til å kjøpe seg kjøkkenutstyr, glass og kanskje også noen småmøbler som kan friste. Noen sier at vi har rimelige priser, og det er jo ingen ulempe det heller.

– Er det sånn at folk flest kan komme og levere ting som kan omsettes?

– Her kan de levere inn varer i butikkens åpningstider, eller til en avtalt tid. Og folk flest har vel skjønt at vi ikke er noe loppemarked, for det er fine varer vi får inn. Enkelte mandager jobber vi bak låste dører, for å prise nye varer, og fylle opp i butikken: Så det er stadig nye utstillinger, og en god grunn til å stikke innom enda en gang! Her kommer åpenbart besøkende fra begge sider av Akerselva, både for å handle og å levere.

– I begynnelsen var det åpent bare tre dager i uka. Hvordan er det nå?

– Det er bare frivillige som jobber her, og da vi åpnet var vi for få. Men nå i mai ser det ut som om vi kan greie å ha åpent tirsdager, torsdager, fredager og lørdager, fra klokken 12 til 16. Vi håper at flere kan melde seg for å være med i «staben» vår, for da blir det litt færre vakter på den enkelte. Noen kan jobbe én gang i uka, mens andre kan stille sjeldnere eller oftere.

Bildeserie

Se bilder fra lørdagens loppis: Har naboen fått tak i dine gamle lopper?

Lille Mingla og en lekekrok

Gjenbruksbutikken i NMS Lilleborg er ikke helt som alle andre gjenbruksbutikker. Mange som kommer innom her, blir ekstra glade når de oppdager at innerst i butikken kan de ta seg en kaffekopp på Lille Mingla. Og rett ved siden av denne kafé-sofaen ligger det også en lekekrok, der småtassene kan kose seg. Veldig mange barnevogn-foreldre stikker innom – og det er jo så lett, for her er det ikke ett eneste trappetrinn å forsere.

Flere av disse foreldrene har falt for den ideen at det rundt Mingla-miljøet kan etableres et trilletreff-sted. Om ikke veldig lenge kan dette faktisk skje! Og her er det også lov til å ta med egen matpakke, om en vil.

Hvordan er bygget blitt?

Noen lurer på om kirkerommet i Lilleborg er blitt helt borte? Men slik er det ikke. Butikken er i ytterkantene av kirkerommet, blant annet i den tidligere menighetssalen, pluss at inngangspartiet – som egentlig var et slags hageområde – nå er gjort om til et stort innendørs butikklokale. Folk som vanket her før får seg nok en liten overraskelse når de kommer innom for å se hvordan bygget i Oskar Braatens gate 35 er blitt.

I underetasjen ligger noen kontorer for ansatte og frivillige, og fra dette huset drives nå det som heter NMS region Øst, som omfatter hele Viken, Innlandet og Oslo. Men Anne Grete er mest opptatt av å være frivillig i gjenbruksbutikken.