BJØLSEN: Torsdag 17. oktober fikk bydel Sagene nok en gang et blått skilt, denne gang på Lisa Kristoffersens plass på Bjølsen.

- Tre avdukninger i samme bydel på én måned, det har vel knapt skjedd før? sier en fornøyd generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, til Sagene Avis.

I dag er det Norges første dyrevernsaktivist, Lisa Kristoffersen, også kjent som «dyre-Lisa», «bikkje-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet», som hedres med et blått skilt.

- I dag hedrer vi en person som fortjener heder. Lisa Kristoffersen var en hverdagshelt. Hun var dyrenes venn i en tid hvor det absolutt ikke var vanlig, sa Høisæther under avdukingen.

Gikk løs på kjørekarene

Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, fortalte at det er ekstra flott at skiltet avdukes akkurat i dag. De feirer nemlig jubileum i år.

- 17. oktober for 160 år siden ble Dyrebeskyttelsen stiftet, sa hun.

Lisa Kristoffersen ble født på Sagene i 1833. Hun giftet seg i ung alder, og hun solgte frukt, bær og blomster på torget i Kristiania for å livnære seg selv og sin syke ektemann.

Hun stilte seg gjerne opp nedenfor Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken for å holde et øye med kjørekarene. Her strevde hestene med tunge lass, og Kristoffersen fulgte nøye med på hvordan de ble behandlet. Hvis kjørekarene ikke lystret henne, rappet hun med i ryggen med knortekjeppen eller blåste i politifløyta si for å tilkalle en konstabel.

- Og var det noen som slet med mannevonde hester? Da tilkalte de Lisa, hun var så flink med dem, sa Roaldset.

Kristoffersen hadde ikke bare et engasjement for hester, men også for andre dyr. En gang kjøpte hun en sau som ikke kunne gå og trillet den hjem i barnevogn.

- Og det sies at hun sov på gulvet et par år, fordi hundene trengte senga!

- Lisa stiftet sin egen dyrevernsorganisasjon som 74-åring. Og i 1921 fikk hun Kongens Fortjenstmedalje som takk for sin innsats for dyrenes veldferd, sa Roaldset.


Bæ, bæ, lille lam

Før Ann Kristin Asbjørnsen, styreleder i fondet Lisa Kristoffersens Minde, fikk æren av å dra i snora, var det musikkinnslag av Oslo Damekor. Koret ble stiftet i 1870, og feirer med andre ord 150-årsjubileum til neste år.

De sang blant annet en artig versjon av "Bæ, bæ, lille lam" til ære for Lisa Kristoffersen:Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!