OSLO: Det skriver byrådet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det var under pressekonferansen mandag at Raymond Johansen varslet innstrammingen, som gjelder fra om med tirsdag klokken 12.

Statlige helsemyndigheter anbefaler at private sammenkomster ikke har flere enn 20 deltakere, og at det må tilrettelegges for at det skal være minst 1 meter mellom deltakerne. På bakgrunn av smittesituasjonen i Oslo anbefaler smittevernoverlegen at antallet deltakere ytterligere reduseres, til maksimalt 10. Alvoret i situasjonen gjør i tillegg at byrådet ser det som nødvendig å fastsette grensen for antall deltakere som et forbud, og ikke kun som en anbefaling, skriver Oslo kommune.


– Situasjonen er alvorlig med økende smitte av koronaviruset, og 38,8 prosent er smittet gjennom familie og venner. Vi har derfor valgt å innføre et forbud mot å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede. I første omgang varer dette i to uker fra og med i dag, sier byrådslederen i meldingen.

Faktaboks korona

Tiltakene i Oslo som ble varslet mandag:

  • Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstiger 10 personer. Forbudet trer i kraft fra tirsdag 22. september kl. 12.00 og varer i to uker. Alle må kunne holde en meters avstand.
  • Registrering av gjester på serveringssteder. Byrådet anbefaler alle serveringssteder, kjøpesentre og andre publikumsrettede tjenester om å registrere alle gjester og besøkende. Dette for å gjøre smittesporingen mer effektiv. Personvernet må ivaretas og opplysningene slettes når smittefaren er over. (Det er senere presisert at registreringen på kjøpesentre gjelder spisesteder)
  • Generell munnbindoppfordring. Byrådet anbefaler alle om å ha munnbind lett tilgjengelig, ikke bare i kollektivtransporten. Munnbindet skal brukes ved trengsel og man ikke kan holde en meters avstand.

Kilde: Oslo kommune

Med private sammenkomster menes alle private sammenkomster og løsere arrangementer både innendørs og utendørs. Dette kan for eksempel være fester, selskaper og andre sosiale treff i eller i tilknytning til private hjem, i parker eller andre steder utendørs.

Forbudet mot private sammenkomster med flere enn 10 deltakere omfatter ikke det som i den nasjonale covid-19-forskriften defineres som et arrangement. Byrådet vil vurdere reguleringen av private sammenkomster på nytt om 14 dager.

– Smittesituasjonen vil være avgjørende for om regelverket kan lempes, eller må videreføres. Ingen av oss ønsker at vi må stenge ned enda mer igjen, men vi må jobbe sammen for å holde samfunnet åpent. Det betyr at: om du er syk? Hold deg hjemme, ta en test og bli hjemme til du er frisk. En negativ test gjør ikke at du kan leve som normalt. Om du har mulighet, vær på hjemmekontor. Hold en meters avstand. Og klarer du ikke å holde på meteren, bruk munnbind, sier Johansen.

---

Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!