NORDPOLEN SKOLE: Uke 6-teamet i Sex og politikk og Kunnskapsdepartementet besøkte i dag Nordpolen skole, for å teste den nyeste utgaven av seksualitetsundervisning. Sex og Politikk har utviklet og tilbudt materiell til undervisning om seksualitet i grunnskolen og videregående opplæring siden 2010, og står blant annet bak «Uke 6», det mest brukte seksualitetsundervisningsmateriellet i Norge.
– Mange skoler gjør en kjempejobb, men vi vet at denne undervisningen varierer veldig. Når elevene sier de lærer mer av å se på Sex Education (Netflix-serie, journ.anm.) enn de gjør på skolen, da må vi gjøre noe, sa statssekretær i Kunnskapsdepartementet Anja Johansen (V), til tiendeklassingene.
Hun er veldig glad for at i de nye læreplanene er kompetansemål knyttet til seksualitet, kropp, kjønn og grensesetting en del av de tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring, har hun tidligere sagt i en pressemelding.
Må få diskutere og være åpne
I skoleåret 2020/21 trer fagfornyelsen i kraft i den norske skolen med nye fagplaner for alle trinn. Uke 6-opplegget har derfor gjennomgått en fornyelse i tråd med nye læringsmål, og er blitt mer oversiktlig.
– Det er en god nyhet at det innføres nye læreplaner. Men de nye har vi fornyet seksualitetsundervisningen. Læreplanen setter rammer og mål, men det er ikke oppskriften på god undervisning. Det handler om hvordan læreren planlegger og gjennomfører, og at dere får et rom dere kan diskutere og være åpne. Der kommer Sex og Politikk inn, sa Johansen på Nordpolen skole.
– Barn og ungdom vil ha mer kunnskap om det som handler om seksualitet og kropp. Seksualitet kan være vanskelig å jobbe med i klasserommet, både for elever og lærere. Det har skjedd mye med hvordan skolen jobber med seksualundervisningen. For noen generasjoner siden var det bare om hvordan forplantingsorganene fungerer, man snakket ikke om grensesetting og lyst, fortsatte hun.
– Bra å få delta selv
De nye læremidlene består av syv temahefter som inneholder en variasjon av øvelser. Alle undervisere og elever er forskjellige, derfor prøver Sex og Politikk å gjøre det så enkelt, gøy og trygt som mulig. Temaheftene er om idealer, normer og forventninger, kroppen, relasjoner og følelser, identitet, sex og prevensjon, grenser og lover og seksuelle rettigheter.
Elevmentorene i valgfaget innsats for andre, ble satt i grupper og prøvde øvelsene i det nye ungdomsskoleopplegget. De svarte på spørsmål som hvilke normer de tror turister reagerer på i Norge, hvordan normer kan hindre oss i å være oss selv, hvordan normer påvirker kroppsideal og selvbildet, og hva som påvirker barn og ungdom mest.
Elevene var stort sett enige i at sosiale medier påvirker unges kroppsideal og selvbilde i størst grad. Der ser man kropper som er redigert, i tillegg til at det ofte er kjendiser med mer ressurser, i tillegg til at man kan påvirkes av antall likes.
- Det nye opplegget er veldig fint. Vi likte at vi kunne snakke fritt om oppgavene, uten at det blir kleint. Dette er ikke temaer vi vanligvis snakker om i undervisningen, men her kan alle snakke om meningene sine. I undervisningen pleier vi å gå rett på kroppen, sier tiendeklassingene Nasra Shuriye, Satyar Maradan, Moad Bouzidi, Maya Snellingen og David Cabrera, til Sagene Avis.
Elevene syns det er ekstra fint å få frem ulike perspektiver og at de fikk lov til å snakke fritt, uten å måtte sitte og høre på læreren.
– Dette var bra. Det var annerledes, med mer refleksjon. Veldig mye av seksualundervisningen har vært om kjønnssykdommer, det er bra at vi nå kan reflektere mer og ikke bare høre etter – da går det bare inn det ene øret og ut det andre. Det er enklere å lytte og lære, når man gjør noe praktisk. Og når vi får være en del av det selv, så tør vi å si mer, sier Julie Degen Abraham-Stø, Faduma Sara Mohammed, Ingeborg Eriksen, Angela Kristoffersen og Sara Schei til Sagene Avis.
---
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!