Annette Münster har fått støtte fra Bydel Sagenes grønne midler for å sette opp skilt med informasjon om spiselige vekster i Bjølsenparken.

– Jeg liker byen, men jeg vil smelte by og land sammen, sier hun til Sagene Avis.

Münster har alltid jobbet med å fremme miljøsaken, og har promotert «slow food» og økologisk mat. Skiltene hun har plassert rundt omkring i parken er for alle som vil lære mer, og de skal stå der permanent.

– Supermaten vår vokser her! forteller Münster entusiastisk, mens hun viser frem noe av det spennende man kan finne til matbordet. Visste du for eksempel at tunbalderbrå har en duft som ligner på ananas? Den kan man for eksempel lage te av, eller bruke i salater og lignende.


– Vil man skal bli glad i dem

Det er ekstremt mange spiselige arter, fortsetter Münster. Men hun har plukket ut ti ulike hun har valgt å gi et informasjonsskilt:

– De fleste er av dem er arter jeg er veldig glad i. Jeg føler vi kaller mye for ugress, og det setter en sterk og negativ merkelapp på artene. Men jeg er ekstra glad i urtene som kalles ugress.

Folk ser ned på dem og tråkker bokstavelig talt på dem, men jeg vil man skal bli glad i dem. Jeg har en søt tanke om at plantene som vokser rundt oss er de vi trenger, og at det er en plan med det. De vokser jo akkurat der vi er.

Mange av de så kalte ugress-plantene kan spises, og Münster sier de er både sunne og velsmakende.

– Nesten alt du finner i gresset i parken er ressurser. Det lages jo gourmet-mat av det.


Chips, spaghetti og wraps

– Så du kan egentlig finne det meste du trenger for en middag her?

– Ja! Tilsett smør, fløte eller det du vil, så får du god mat.

Hun trekker frem groblad som en spesielt undervurdert vekst. Mange kjenner nok til denne, men setter ikke pris på den, mener hun.

Hun holder frem blomsterakset og lukter på den:

– De smaker som steinsopp, men de må være små, lysegrønne, friske og ferske. Man kan for eksempel ha dem i paier, supper eller smørdampe dem. De gir en umami-smak til maten, og er en super sårplante.

Alle kjenner til løvetann, men det er kanskje ikke så veldig mange som spiser den. Men ifølge Münster kan du kan spise hele planten. Selv lager hun spaghetti av den:

– Så kan du ta på litt god pesto og parmesan. Det blir rågodt! sier hun og påpeker at om man skal bruke løvetann som spaghetti, bør den plukkes på våren, og før knoppene springer ut i blomst. Ellers vil spaghettien bli vanskelig å svelge grunnet fibrene.

I Bjølsenparken kan du også finne mye godt for å lage chips, men ikke den tradisjonelle potet-varianten.

– Jeg lager bladgull av marikåpe og groblad. Du steker det bare i et par minutter på høy varme i ovnen. Det er også veldig gøy å servere på fest, for det blir så pent!

Hun har også et tips til nybegynnere som ønsker å spise noe sunt og godt:

– Ta et stort hjertesalatblad og fyll med ulike vekster, litt vinaigrette og fetaost, så får du en veldig god wrap!

Skiltene er bare døråpnerne

Skiltene inneholder planteinformalsjon, tips til bruk og advarsler. De har også QR-koder, for dem som ønsker å lære enda mer.

– Dette er et kjempestort kunnskapsfelt. Slik kan man sette seg litt mer inn i det. Skiltene er bare døråpnerne. Jeg hadde likt om flere parker gjorde det samme. Folk trenger å lære mer om dette.

Münster legger til at man aldri må sanke og spise vekster man ikke er 100 prosent trygg på. Skiltene i Bjølsenparken har også en advarsel om dette.