Denne uka startet med vårlige temperaturer og sol. Frem mot helgen vil det bare bli varmere, melder meteorologene.

– Vi ligger under et høytrykk som vil gi stabilt pent vær de nærmeste dagene, sa vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør til Avisa Oslo mandag.

– Det vil bli ganske varmt, og det begynner å bli ordentlig vårlig nå. Jeg tipper mye snø vil smelte i løpet av denne uka Så kommer vi nok opp til 20 grader i løpet av uka, mener Skattør. Meteorologen forteller at gradestokken nok vil bikke 20 grader noen steder på Østlandet.

Til Nordstrands Blad sier hun at de varme temperaturene trolig ikke vil vare så veldig lenge i første omgang.

– Det er nok høye temperaturer frem til fredag og så er det mer usikkert hvordan været blir i helgen. Da er det potensiale for at det kan komme skyer og muligens noe nedbør, sier hun og fortsetter:

– Men værvarselet er ganske usikkert fra helga og utover, men hvis det kommer nedbør og skyer vil temperaturene bli lavere, sier hun.

Bålforbud og lyngbrannfare

Når snøen forsvinner og den tørre vegetasjonen kommer frem, øker skogbrannfaren, advarer meteorologene. Langs kysten er det sendt ut farevarsel for gress- og lyngbrann. Varselet gjelder for deler av Østlandet og Agder, samt på strekningen Åna-Sira til Bodø. Varselet er gyldig fra onsdag ettermiddag og gjelder fram mot helgen.

NVE ber folk om å være forsiktig med åpen ild.

– Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, står det på varsom.no.

Lørdag 15. april trådte det generelle bålforbudet i kraft. Da vil det i fem måneder være forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark.

Nå er dette forbudt

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men Norsk brannvernforening oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige, særlig i områder der det har vært lite nedbør.

– Ved usikkerhet bør man ta kontakt med lokalt brannvesen, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Han oppfordrer alle til å være varsom og viser til at mange gress- og skogbranner har startet som følge av kaffebål som ikke var forsvarlig slokket – eller etter gjenglemte engangsgriller. Gnister kan fly langt og selv om det er vått og fuktig der man er, kan det være tørt like i nærheten.

I Oslos parker er det imidlertid lov til å grille, og du kan grille og fyre bålpanne i egen hage, så lenge det ligger langt unna skog og utmark.

– Smør deg med solkrem

Statsmeteorolog Haldis Berge sier til Bergensavisen at det er spesielt viktig å smøre seg med solkrem denne uken.

– Det er ventet veldig fint vær med rolige vindforhold, sier hun og har en klar anbefaling til alle som skal nyte det fine været.

Ifølge meteorologen er UV-indeksen ventet å ligge 40 til 50 prosent høyere enn vanlig den kommende tiden.

– Denne uken blir det ekstra viktig å smøre seg med solkrem. Spesielt om man skal ferdes i fjellet. UV-indeksen er nemlig høyere enn det som er normalt på grunn av lave ozonverdier, forklarer Berge.