Meninger
Det er mange i Sagene og på Torshov som ikke vil klare å følge med i alt desembermaset. Ukene før jul er i sannhet ikke er noe for amatører. Stadig flere engasjerer seg i «juleuvesenet.» En del hopper av forbrukerkarusellen da livet må være noe mer. Børsen har for lengst overtatt for katedralen.
Vi vil handle for 66 milliarder eller litt over 12.000 kroner for hver enkelt nordmann. Men det er mange her i Oslo øst som aldri vil ha anledning til å stige på karusellen og betrakter det hele som tilskuere. Det blir stadig flere fattige. Og de gruer seg til jul, selv om frivillige organisasjoner forsøker å hjelpe. Også krig, energimangel og miljøproblemer gjør noe med oss. Og om ikke det er nok, så opplever vi alle prisøkning og hva den fører med seg. Kjøp 2- betal for 3!
Mange av oss grubler og grubler. Bekymringene vokser og blir store og uløselige! Vi skal være ærlige nok til å innrømme at bekymringene er reelle. Og utfordringene fremover er vanskelige og krevende for oss her i bydelen.
Men det blir jul i år også. Og vi må la jul være jul! Vi legger forskjellig innhold i feiringen. Det er mange alternativer! I vår flerkulturelle bydel feires jula på ulike måter. Det finnes ikke noe fasitsvar når det blir stilt spørsmål om hvordan høytiden skal feires!
Likevel – desember rører ved noe av det dypeste i oss. Vi jakter på den rette julestemning og får kontakt med det religiøse som resten av året ligger gjemt bak låste dører hos oss. Og denne delen av livet er noe vi sjelden snakker med andre om. For desember gir oss lov til å være religiøse. Nettopp derfor er det så viktig at kirken møter menneskers religiøse lengsel med åpenhet.
Mange går fremdeles til gudstjeneste i desember, særlig julaften, selv om antall deltagere går nedover. Og konserter fyller kirkene på Torshov og Sagene i adventstida. Artistene fyller kirkene, og tilhørerne får høre om Josef, Maria og det lille barnet i krybben. For desember gjør noe med oss. Vi minnes barndommens jul, tradisjonene og alle forventningene. Og vi ønsker også i år å høre juleevangeliet slik Lukas formidler det og vil lytte til eller synge med i «Deilig er jorden.» Den er på mange måter en protestsalme. B.S. Ingemann skrev den i 1850 mens han var rystet over den brutale krigen mellom Danmark og Preussen. Men det er ikke bare en protestsalme! For salmen er også fylt av drømmer om en en annen tid som vi alle lengter etter.
Tømmermannsønnen kom nettopp med håp til mennesker som slet og ikke fikk det helt til! Og kanskje kan han også den kommende julehøytid gi oss et håp som bærer, når nesten alt håp er ute?