Awo Hassan (18), Vilde Dyngvold-Hauge (18) og Abdirizak Mohamed (17) har alle gått på Bjølsen skole. Nå samles de til innspilling av podcasten «Våre gater» i Torshovdalen aktivitetshus.

Det er den frivillige organisasjonen Fellesskap og Respekt som har ansatt ungdommene til å lage en lavterskel podcast om rasisme.

– Vi snakker både om våre egne erfaringer som ungdommer i bydel Sagene, og vi snakker med folk fra bydelen. Podcasten er om å finne et fellesskap på tvers av generasjoner, og er mot rasisme og hatefulle ytringer.

De har spilt inn fem episoder og ser for seg 7-8, om de er heldige. Så langt har de intervjuet styret i Fellesskap og Respekt, lokale ungdommer og Rama Jama – et kjent navn for mange i bydelen.

Alle samtalene har gjort inntrykk, forteller ungdommene. For eksempel temaet om hvordan forskjellige generasjoner takler rasisme:

– Det er forskjellige opplevelser av det. Samfunnet er i stadig endring, og vi bor i en multikulturell bydel. Jeg får opplevelsen av å ha andre med samme bakgrunn, det har kanskje ikke tidligere generasjoner fått, sier Awo.

– Det er forskjell på hvordan jeg og foreldrene mine takler det. Etnisk norske plukker det kanskje ikke opp med en gang, foreldrene har kanskje ikke vokst opp med å vite at noe er feil, fortsetter Vilde.

Hun legger lattermildt til:

– Jeg har åpenbart ikke opplevd rasisme på kroppen selv. Jeg tror jeg ble ansatt som kvote-nordmann, ha ha!

Kontraster mellom bygd og by

Ungdommene syns det er spennende å være en del av en ny generasjon som kan skape endring. De vet ikke ennå hvor mye de får gjort gjennom podcasten, men de tror håper den vil spille en rolle.

Awo har selv opplevd rasisme. Hun kom til Norge i 2013 og bodde først på Vestlandet, før hun startet på Bjølsen skole i niendeklasse:

– Det er store kontraster mellom å bo på Vestlandet og i en storby. Jeg ble trakassert på Vestlandet fordi jeg bruker hijab, folk i Oslo er mer indirekte rasistiske. Som da jeg skulle stemme på valgdagen, nede på Grünerløkka, var det en mann som kom bort, så meg rett inn i øynene og sa: «Sylvi Listhaug er vår redningsperson».

Hun har ikke opplevd rasisme her i bydelen, legger hun til.

– Det er ikke bydel Sagene man bosetter seg i, om man er veldig rasistisk. Jeg har alltid følt meg inkludert og hørt som ungdom i bydelen.

Det er et fellesskap i bydelen, forteller ungdommene. Her merker man at folk er hyggelige å bli kjent med. Folk som bor her er veldig engasjerte og de bryr seg om hverandre, sier de og drar frem bydelsansatt og lokalpolitiker Reza Rezaee som et godt eksempel:

– ALLE kjenner jo Reza!

– Skummelt

Dette er første gang Fellesskap og Respekt lager egen podcast, og det er første gang ungdommene er med i en. De innrømmer at det var litt skummelt å skulle spille inn første episode:

– Det føltes personlig og tanken om å bli observert var skummel. Nå er vi spente på tilbakemeldingene. Det var en ny opplevelse og en ny mulighet for oss. Og vi har blitt kjent med hverandre i arbeidet, selv om det tok litt tid å bli trygge på hverandre. Vi har lært mye om å samarbeide med andre erfaringer, og vi har blitt bedre på kommunikasjon.

Produsent Raid Al-Idani syns det har vært både lærerikt og fantastisk å jobbe med ungdommene:

– Jeg har drevet med musikk, men ikke om et så sterkt tema. Ungdommene har jobbet bra og de har blitt mer og mer trygge og selvstendige bak mikrofonene. I starten var de bare OK, sier han og ler.

Episodene vil legges ut på Spotify, og muligens YouTube, fra siste uka i mai.