Torshov kirke sto ferdig i 1958, og feirer dermed 65 år i år.

– Torshov kirke har vært arbeidsfolka sin kirke, og fremdeles er den et viktig møtested for veldig mange mennesker i hverdag og fest, forteller sokneprest i Torshov og Lilleborg menighet, Hanne Kleveland, til Sagene Avis.

Les også

Marie (37) går i kirka kun én spesiell dag i året: – Denne dagen står jeg veldig dypt i savn og sorg

– Glade for å bidra

– Torshov kirke er Norges første arbeidskirke og den er i en menighet med stor aktivitet og folk innom nesten hver eneste dag, sier Kleveland.


Det er mellom 600-800 mennesker hver uke på alt fra babysang, barnesang med middag, klubb for tweens, Ten sing, konfirmanter, korøvelser, dåpssamtaler, formiddagstreff, gudstjenester og begravelser.

Kleveland forteller at det bor mange barnefamilier i kirkens område, og at de har en god oppslutning om arbeidet de har for de yngste, med blant annet over 50 babyer ukentlig på babysang og opptil 90 barn på barnesang.

I tillegg øver blant andre Oslo Fagottkor i kirka:

– Og sammen med organist Kristian bidrar de til utrolig mye vakker musikk både på gudstjenesten, men og på egne konserter.

Kirka blir også brukt av mange som selskapslokale:

– Vi er glade for å kunne bidra med det her hvor mange bor i små leiligheter.

Les også

Amir får ikke bli i Norge: – Jeg vet ikke lenger hvordan jeg skal bevise at jeg er den jeg er

Gir jobb til ungdommer og bekjemper ensomhet blant de eldste

– Vi har et nært samarbeid med bydelen om kriseteam, sorggruppe, men og sommerjobb for ungdom i bydelen med sommerkafe i kirkehagen.

Sagene Avis var innom for å se de flinke ungdommene steke vafler, i fjor sommer. Les mer om dette her:

Kirka har formiddagstreff og et prosjekt som heter «Mindre alene», som har som mål å minske ensomhet og ufrivillig isolasjon blant de eldste.

– Det er mange engasjerte mennesker som er aktive i menigheten og det er nesten alltid kirkekaffe etter gudstjenestene, og det er høyt under taket og stemningen er vennlig, sier Kleveland og fortsetter:

– Torshov kirke er en positiv kraft i Sagene bydel for nærmiljøet og det ønsker vi å fortsette å være.

Ble pusset opp for 55 millioner

Torshov kirke var under rehabilitering fra sommeren 2018 til mars 2021. Det ble brukt hele 55 millioner kroner på å rehabilitere kirka, men kostnadene ble likevel mye lavere enn først antatt da mye av materialet kunne brukes om igjen.

Kirka sto ferdig i 1958, og hadde ikke blitt pusset opp siden. I dag fremstår kirken som ny.

Her kan du se bildene fra kirka:

Bildeserie

Torshov kirke

Visste du forresten at selveste kong Olav kom på besøk under innvielsen i 1958?

Se bildene fra besøket her:

Bildeserie

Kong Olav i Torshov kirke

Feirer med konsert

Søndag 19. mars klokken 18.00 feires jubileet med en stor konsert. Da fylles kirka med to kor, dirigert av Tom Wiklund, og et 20-mannsorkester ledet av Øyvind Bjorå, konsertmester i Operaorkesteret.

Kristian Hernes er klaversolist og spiller orgel til sitt nykomponerte verk, «Te Deum», for kor, orkester og orgel.

Det fremføres også verker av Mendelssohn, Mozart, Chopin, Gjeilo, Rutter og ikke minst Knut Nystedt, som var organist i Torshov kirke i 24 år. Nystedt, Wiklund og Hernes har til sammen 63 års fartstid som organister i Torshov kirke.

Les mer om konserten på Facebook

LES OGSÅ: