OSLO/BYDEL SAGENE: Marie Henriksen Bogstad, fagmedarbeider vegetarkampanjen i NOAH og Sagene-beboer, tror og håper mange fra Bydel Sagene dukker opp i fakkeltoget mot pels, lørdag 27. oktober.

– Jeg opplever Bydel Sagene som en foregangsbydel. Oslo som helhet viser gang på gang at det er en by som ønsker å gå frem som et godt eksempel innenfor miljø og bærekraft, noe som er anerkjent gjennom kåringen som Europas miljøhovedstad 2019. Det at Sagene har som mål om å være Oslos grønneste bydel sier jo sitt, forteller hun til Sagene Avis.

Føler NOAHS arbeid slår an her

Som beboer i Bydel Sagene legger hun merke til de små tingene som gjør at hun tror det er stor oppslutning rundt NOAHs arbeid her.

– På nærbutikkene er det godt utvalg av plantebaserte alternativer, og ut fra hva man kan lese i nyhetsoppslag og lignende, er det også i disse områdene, rundt Sagene og Grünerløkka, at vegetarisk mat har størst vekst.

Det gleder henne også å se at bydelen legger til rette for urban dyrking og at det virkelig satses på grønn infrastruktur.

– Jeg har også bitt meg merke i at det er spesielt mange familier med hund på Sagene. Derfor tror jeg særlig NOAHs arbeid med dyrs rettsvern og hundeloven er en kampanje som virkelig slår an her. Da vi for en tid tilbake hadde markering for hundeloven i Oslo, delte jeg ut løpesedler og plakater i nærområdet. Det var utelukkende god respons. Jeg håper dette også gjelder pelsmarkeringen, og at så mange som mulig fra bydelen stiller opp i fakkeltoget på lørdag.


Lovforslag om forbud mot pelsdyroppdrett

NOAH jobber med en rekke saker som omhandler dyrs rettigheter, men kampanjen mot pelsdyroppdrett har vært særlig sentral i nesten 30 år.

«Jeløya-plattformen sier at regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen, og at det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025,» står det på regjeringens nettside.

«Forslaget vil innebære at det er lov å holde pelsdyr frem til pelsingssesongen for produksjonsåret 2024 er avsluttet, til 1. februar 2025. Det er Stortinget som må vedta et lovforbud mot hold av pelsdyr. Landbruks- og matdepartementet utarbeider nå utkast til en slik lov. Dette utkastet vil sendes på høring før regjeringen sender lovforslaget til Stortinget,» står det videre.

– Men syv år er for mye for dyrene i bur, derfor kjemper vi for å få slutt på dette så fort som mulig, informerer NOAH til lokalavisa. I år blir fakkeltoget både et seierstog over at de har blitt hørt, men også et signal om at organisasjonen ikke vil gi seg før burene er tomme og Norge forbyr import av pels, forteller de videre.

– Alle vi som har jobbet for pelsdyrenes rettigheter er glade for at regjeringen endelig har tatt til orde for pelsdyrene. Syv år er derimot lenge for rev og mink i bur. Derfor jobber NOAH for at lovproposisjonen med tilhørende omstillingsstøtte kommer på bordet så fort som mulig. Årets fakkeltog mot pels er et seierstog, men også en markering for å vise at vi ikke vil gi opp kampen før alle bur er tomme, og før Norge også forbyr import av pels, sier Henriksen Bogstad.

– Store merkevarer har valgt å bli pelsfrie

NOAH har arrangert fakkeltog mot pels i femten år, så årets tog er også et jubileum.

– Dette toget arrangerer vi for å markere hvor unødvendig det er å holde dyr i trange bur for pynteprodukter.

Hun påpeker at en stor andel av befolkningen er i mot pels.

– Derfor håper vi at pelsdyrforbudet blir en realitet så fort som mulig, og at politikerne holder ord. Flere og flere slutter seg til forbud mot pels, også i store industrier som moteindustrien, hvor store kjeder som Burberry velger å bli pelsfrie. Dette viser at det er mye engasjement og vilje for å kjempe mot denne uetiske næringen. Vi håper mange stiller opp for å både feire og sende et signal til politikerne våre førstkommende lørdag, 27. oktober.

Vil du gå i tog? Oppmøte er klokken 16.30 på Youngstorget i Oslo sentrum.


Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!