BJØLSEN: Tirsdag la Bydel Sagene ut en oppsiktsvekkende melding på sin egen Facebook-side.

«Bydel Sagene skal være en inkluderende, åpen og tolerant bydel med plass til alle. Ansatte og frivillige ved bydelens vaksinasjonssenter har ved flere anledninger blitt utsatt for rasisme. Bydelen vil understreke at dette er helt uakseptabelt, og at alle slike hendelser vurderes politianmeldt. Vi har vært gjennom et krevende år. Vi trenger mer enn noen gang å ta vare på hverandre.»

Sagene Avis har vært i kontakt med en av de ansatte ved vaksinasjonssenteret, som nylig opplevde å få rasistiske kommentarer slengt til seg mens han var på jobb.

– Har ikke ord

Den ansatte ønsker å være anonym fordi han ikke orker flere rasistiske kommentarer. Han forteller om sin opplevelse på telefon:

– Jeg satt med min kollega for å registrere pasientene. Så kom en ekkel pasient, en mann, direkte til meg og sa: «Jeg donerer penger til sånne som deg.» Først tenkte jeg det bare var latterlig og svarte at da kunne han jo bare gi meg pengene. Da sa han «Nei, det er spesielle program for sånne som deg.»

En dame kom da bort for å støtte den ansatte. Hun sa mannen burde skamme seg og at vi ikke kan ha mennesker som snakker sånn. Da løp mannen vekk.

– Damen beklagde og sa han var et ekkelt menneske, og at jeg ikke måtte ta det han sa innover meg.

– Hva følte du i situajonen?

– Jeg har ikke ord på hvordan jeg skal forklare det. Det er helt forferdelig at noen kan si «jeg donerer penger til sånne som deg.» Jeg tenkte, for det første, hvem er du? Jeg trenger ikke penger, jeg er ikke fattig og jeg jobber jo i Norge. Men det treffer hardt, det var veldig ekkelt.

– Godt folk bryr seg

Den ansatte er glad for at damen sto opp for ham.

– Hadde hun ikke gjort det, hadde mannen fortsatt med å være ekkel.

Han sier han også vet om tre andre kolleger som har blitt utsatt for stygge kommentarer.

– Det er ikke noe hyggelig. Men det er godt å vite at det finnes folk som bryr seg, og tar seg av de som ikke respekterer andre og ikke klarer å oppføre seg. Man skulle ikke tro det det gikk an å si noe sånt, sier han til Sagene Avis.

– Skal ha en åpen og tolerant bydel for alle

Kommunikasjonsansvarlig i Bydel Sagene, Kathinka Nordhagen Selsjord, sier bydelen ikke vet nøyaktig hvor mange rasistiske tilfeller som har hendt ved vaksinasjonssenteret. Men de går tilbake helt til da vaksinasjonssenteret fortsatt befant seg i Sagene Samfunnshus.

– Det har vært flere rasistiske kommentarer som «kom deg tilbake dit du kommer fra», «neger» eller «du er heldig som får komme hit», sier hun til Sagene Avis.

Hun viser også til at det gjentatte ganger har vært tilfeller med folk som sier de ikke ønsker hjelp av de ansatte. Hun forteller om et annet konkret tilfelle:

– Vedkommende sa til en av de ansatte «sånne som deg dreper vi i USA, jeg skulle ønske vi gjorde det i Norge også.» Derfor valgte vi nå å gå ut med meldingen på Facebook.

Bydel Sagene jobber nå med en handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger. Denne vil legges frem for bydelsutvalget i november.

– Den sendes ut på høring nå før sommeren, og folk kan få sende inn sine innspill. Det er veldig viktig å samarbeide med bydelens beboere for å finne gode løsninger. Denne planen skal implementeres i bydelens tjenester.

Akkurat nå er det viktigste for bydelen å følge opp og ivareta enkeltpersonene som har blitt utsatt for rasisme.

– Det er viktig å gå ut og si at dette ikke er greit. Vi skal ha en åpen og tolerant bydel for alle – det er det som gjør bydel Sagene så rik.

Hun legger til at de vurderer, fra sak til sak, om de skal anmelde.

Les lokalpolitikernes reaksjon i denne saken:
[relatert4838]

Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!