Det er Pride i Oslo denne uka og kantor i Sagene kirke, Stein Erika Skøyeneie, inviterte til den årlige rosa orgelkonserten tirsdag 21. juni. Han hadde fått med seg skuespiller og Sagene-beboer Simon Andersen som årets programleder.

Han gjorde en flott entre som «Wenche Foss» til stor glede og latter fra publikum:

En rekke «skeive» jubileer dannet utgangspunktet for konserten, fortalte Skøyeneie lokalavisa i forkant av konserten.

I juni 1982 skulle en stor gruppe aktivister arrangere en solidaritetsgudstjeneste for homofile i Oslo. De søkte til alle byens kirker og fikk bare nei. Men presten på Sagene åpnet kirkedørene! Et historisk øyeblikk og kirken var fullsatt.

– Takk til alle heltene som har jobbet hardt for at kan leve livene våre med litt lavere skuldre. Men jammen har vi ikke hatt helter i Sagene kirke, også! For 40 år siden åpnet kapellan Øystein Spilling Sagene kirke for den første solidaritetsgudstjenesten i regi av Åpen kirkegruppe, sa Andersen mellom orgelstykkene under konserten.

Åpen kirkegruppe hadde sendt ti søknader til menighetsrådene i Oslo sentrum og fått avslag på samtlige, men ikke i Sagene.

– Her var det heldigvis allerede da høyt under taket. Det ble gudstjeneste og stappfullt hus. Spilling ønsket velkommen ved å si at denne gudstjenesten skulle vært unødvendig. Men dermed var en tradisjon skapt. Etter hvert ble Sagene kirke for liten for denne markeringen, og det ble flyttet til domkirken. Men det var i Sagene kirke det hele startet! fortsatte Andersen.

I år er det også 50 år siden ABBA startet sin musikkarriere og 40 år siden de ble oppløst. Skøyeneie lot selvsagt ikke denne muligheten til å hylle popgruppa gå forbi, og han inviterte alle til å synge med:

Til Sagene Avis sier Andersen at det var veldig koselig å bli spurt om å være programleder:

– Jeg er ofte innom kirka, fordi den er så åpen. Det sier så mye om kirka at de har den rosa konserten, og da må jeg jo stille opp! Det er så fint å være i Sagene kirke, og jeg er ikke engang religiøs, det sier jo litt.

Les også

Else Randi og Torgeir inviterer inn til hagebyen på Sagene