(Avisa Oslo) Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for vindkast på opp mot 20 meter i sekundet for Oslo.

– Da vil de fleste merke at høsten er kommet. Det blir første runde med ordentlig høstvær, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Farevarselet gjelder fra klokka 14 til 22.

Kan følge med

– Finnes det noe sted på nett eller app hvor man kan følge med på når vindkastene kan slå til?

– Det er ikke så lett å følge med på vinden, men man får opp vindobservasjoner på Yr ved å trykke på «I nærheten». Når vinden begynner å øke på, kan man også forvente noen vindkast. Men vindkast er litt uforutsigbart, litt som regnbyger. De kan oppstå fort og det er ikke så lett å følge med.

Noen målestasjoner viser også vindkast som gir klare indikasjoner på når situasjonen tiltar i nærheten av deg.

Gult farevarsel

Farevarselet for Oslo er gult. Det er den laveste rangeringen av farevarsler. Meteorologen forteller at de sender ut varselet som et føre var-tiltak siden dette blir den første dagen med skikkelig ruskevær på høsten. På den måten at den ikke skal komme så overraskende på oss.

Moxnes oppfordrer folk i Oslo til å ta sine forholdsregler.

– Vindkastene kan flytte på gjenstander. Nå som det fortsatt er en del løv på trærne, kan vinden også ta mer tak i trærne slik at løv faller av og små kvister kan brekke av. Det er ikke nødvendigvis farlig å oppholde seg utendørs, men det kan være greit å rydde hagen, terrassen eller balkongen slik at ting ikke blåser unna, sier meteorologen.

I tillegg oppfordrer hun folk til å ikke dra ut på sjøen i denne perioden.