BJØLSEN: For tre år siden hadde Tiril Bryn et møte med park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud, om mulige grønne prosjekter. Da hadde Zakia Semlali nylig laget en oversikt over biologisk mangfold i Bjølsenparken.

Og med inspirasjon fra brettspillet «Wildcraft», som handler om å lære om urter og ville vekster, fikk Bryn inspirasjon til å lage et spill til Bjølsenparken.

– Etter hvert kom idéen om å jobbe med trær, i stedet for små planter og så har jeg, med hjelp av Grønne Midler og en flink designer, Balder Bryn Morsund, laget en fantasyverden. Et spill med kart, kort og ulike mestringsoppgaver. Jeg vil fortelle en historie om de store problemstillingene vi har, slik at man forstår og engasjerer seg. Det gjelder å finne veien som kan treffe, og dette er en del av det, sier hun.

I Game of Trees konkurrerer fire grupper mot hverandre. Ved hjelp av kort de får utdelt, må de finne navnene på de 12 viktigste trærne og samtidig forstå trærnes viktigste egenskaper. De må også konkurrere mot hverandre med ulike styrkeprøver som tautrekking, quiz og lignende. Ingen forhåndskunnskap er nødvendig, all kunnskap bli gitt i løpet av spillet.


22. juni klokken 12.00 kan du bli med på eventyr i Bjølsenparken.

200 år inn i fremtiden

Første lag av spillet handler om navn på trærne. På kartet står det latinske navnet og på kortene er det bilde av trærne og bladene. Første oppgave er å finne riktig tre på riktig sted.

– Det neste er at jeg også har mer info om trærne, både fra mytologi, tradisjoner og moderne vitenskap om trærnes intelligens og evne til å kommunisere med hverandre og løse utfordringer. Det står ulik info på hvert kort, som deltagerne blir spurt om i en quiz på slutten av spillet.

Og så er det et lag som handler om vår relasjon med naturen og hva som faktisk står på spill om trær og planter forsvinner, som også er knyttet opp til spillets lore, en fortellingsramme rundt spillet.

– Vi har reist 200 år inn i fremtiden og verden utenfor kartet eksisterer ikke lenger. Den eneste måten å overleve på er å forstå trærnes hemmeligheter. I 2019 hadde mennneskene utryddet 50 prosent av skogene, nå i 2219 er det bare denne lille parken igjen og trærne her bærer kunnskapen som trengs for å overleve og for å gjenskape en verden det er mulig å leve i.

Miljøhovedstadsåret

Game of Trees har mottatt Grønne Midler av Bydel Sagene og er en del av Torshovdalens satsning i Miljøhovedstadsåret. Det finnes også et kart over Torshovdalen og en mulighet til å spille Game of Trees der, men akkurat dette arrangementet, 22. juni, blir i Bjølsenparken og er en slags premiere for spillet. Så vil Bryn på sikt jobbe for å få med skoleklassene.

Etter dette premierearrangementet er målgruppen er 10-15-åringer. Her er alle andre interesserte også velkomne, men mindre barn må komme i følge med en voksen. Det tar ca 1-1,5 time å spille, og det trengs minimum 16 deltakere, maksimum 32. Påmelding kan sendes på e-post til Bryn.

– Det er fint om alle som er interessert i dette blir med. Jeg tror det blir gøy! Mange vet ikke navnet på trærne, det er en fin ting i seg selv at flere kan lære dem, sier Bryn.

Det vil bli servert snacks og drikke til alle deltagerne og vinnerlaget får premier.

Les mer om arrangementet her

Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!