– På tross av en fabelaktig innsats fra Oslos befolkning om å spare på vannet, er vannmagasinene i Nordmarka fortsatt på et lavt nivå. En årsak kan være lite nedbør i juli.

Det skriver Hanne Sofie Fremstad, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, i en pressemelding.

Vannmagasinene i Maridalsvassdraget ligger på 68,9 prosent, mot 88 prosent som er normalen for denne tiden av året.

– Det betyr at vi fortsatt må spare på vannet. Jo mer vi sparer nå, jo tryggere er vi fremover, sier Bjørg Synøve Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten.

Det har vært en tørr sommer

Det trengs mye nedbør over tid for å fylle vannmagasinene. Vann- og avløpsetaten opplyser at Maridalsvassdraget består av 29 vann i Nordmarka, og det er de samlede vannmengdene i hele vassdraget som utgjør magasinkapasiteten

– Selv om det faller regn i sentrum, er det regn over Maridalsvassdraget i Nordmarka som påvirker fyllingsgraden. På Bjørnholt målestasjon har det falt 66,6 mm i juli, som kun er 60 % av normalen. Det er heller ikke meldt noe særlig nedbør der fremover, skriver de videre.

– Man skulle kanskje tro at vannforbruket gikk ned i fellesferien når mange reiser ut av byen, men samtidig kommer det turister til Oslo også. Vannforbruket har derfor ligget ganske jevnt. Med såpass lite regn på Bjørnholt er nok det forklaringen på at vannmagasinene fortsatt er lave, sier Einan.

Oppfordrer til å fortsette med de gode vanene

Oslo kommune sendte for tre måneder siden en SMS med oppfordring til å spare på vannet. Det viste seg å være effektivt. Vannmagasinene steg noe og holdt seg relativt stabile. Det er likevel et godt stykke under normalen.

Sirin Stav, byråd for miljø- og samferdsel, berømmer Oslos befolkning for arbeidet:

– Jeg vil nok en gang berømme Oslos befolkning for å ha tatt oppfordringen og redusert sitt vannforbruk. Nå håper jeg alle holder på de gode vanene, for vi må fortsatt spare der vi kan, sier Stav.