SAGENE: I midten av mai åpner Loco i Arendalsgata 14.

Dagligvarebutikken, som kun tilbyr plantebaserte produkter, blir den første av sitt slag i Norge. Matvarer, ferdigretter, snacks, velvære og 50 typer melkealternativer skal fylle hyllene.

Det er daglig leder André Gundersen og markedsansvarlig Kjartan Bjørkvold som møter lokalavisa. De har begge vært veganere i omkring fem år, og har savnet et tilbud som dette.

– Loco er først og fremst en vanlig dagligvarebutikk, men som har fokus på 100 prosent plantebasert mat. Vi synes ikke at dagens utvalg i butikkene er representativt for hva som faktisk finnes der ute, sier daglig leder.

Har en femårsplan

– Dette er noe vi trenger, og det er kult å bruke kreftene på noe positivt. Og det er dette – for verden, helsa og dyrene, sier Bjørkvold.

Det hele begynte for flere år siden for Gundersen, som har bakgrunn i dagligvare. Han og kona startet kafé i Jessheim, og fikk i 2015 ideen om å stifte en tilhørende butikk.

– Men det ville ikke livet akkurat da, så vi ga oss med kafeen. Jeg begynte forsiktig å jobbe med dette konseptet, men så kom korona og jeg ble permittert, og da startet planleggingen for fullt.

Nå, to år senere, står han i det som snart er en ferdig butikk. Men det skal ikke bare være én butikk, forsikrer han:

– Vi skal jo starte en kjede. Vi har en femårsplan hvor vi i hvert fall ønsker å etablere oss i de tre største byene ganske kjapt. Innen fem år vil vi ha ti butikker og nettbutikk.

– Også har vi et mål om at alle i Norge som spiser plantebasert eller er veganere og vegetarianere skal kjenne til oss, sier Bjørkvold.

Stort utvalg og eventer

Utvalget skal være stort og favne bredt, forteller de. Kjente merker som Oatly og Violife skal være representert, men også de som ikke har kommet seg inn i de «vanlige» butikkene ennå.

– Det finnes så mange små og lokale leverandører som ikke kommer inn i dagligvaren i dag. Det er mange, mange selskaper som lager to-tre produkter, og det er fint at dette kan være en arena for dem, sier Gundersen.

– Mange som spiser plantebasert i dag må ofte innom tre-fire butikker for å handle det de trenger, men vi vil samle alt på ett sted.

Hos Loco skal det være lett å velge plantebasert, sier Bjørkvold. De skal ha enkle fastfood-produkter, spesielle produkter du ikke får andre steder, og helt vanlige matvarer. Også skal det være lett å hente inspirasjon. Loco eier nemlig også nabolokalet, som de planlegger å bruke til forskjellige eventer.

– Der skal det skje mye gøy. Der kan vi ha bakekurs eller hva som helst som er relatert til å spise plantebasert, ta vare på jorda eller gjøre noe for lokale gründere.

Også er ikke butikken kun for veganere:

– Dette er et konsept som trekker til seg de som er interesserte i å gjøre en forandring, eller bare er nysgjerrige eller sultne. Vi er for alle, og vi har det meste.

Positive vibes fra Sagene


Loco er ikke åpen riktig ennå, men allerede forrige helg ble det arrangert pop-up. Bjørkvold og Gundersen melder om god stemning og godt oppmøte.

– Det gikk veldig bra! Vi er kjempefornøyde.

Etter suksesshelgen er gutta veldig positive til den store åpningsdagen, og de gleder seg til å bli bedre kjent med Sagenes befolkning, selv om det kanskje var litt tilfeldig av de landet her.

– Vi tror Sagene er et veldig fint sted å starte. Det er mange unge folk, mange bevisste folk. Jeg tror det er et veldig riktig sted, og det virker som at man er opptatte av å støtte hverandre. Det er positive vibes, sier Bjørkvold.

– Vi har vært rundt omkring i hele byen, men det var ingen av lokalene som passet helt. Men etter hvert så vi dette, og nå starter vi på Sagene.

Og hvis det er et produkt man ønsker å se i butikken, er det ikke verre enn å ta en prat med gutta, som selv kommer til å stå i disken.

– Såpass runde kanter skal vi ha. Det er litt det som er fint hos oss, det er ikke lang vei fra kunden til de som bestemmer.

Etter planen vil den store åpningen skje en gang i midten av mai, men ny pop-up blir det helgen 23. og 24. april. Og i morgen, fredag 1. april, holder de åpent fra 12 til 18.