Det Norske Misjonsselskap overtok Lilleborg kirke 1. april i fjor. Og det har skjedd litt av hvert innenfor kirkeveggene siden da.

Kirka huser flere «lille-arenaer»: Lille Mingla - et minglested med kaffe og skravling, Lille Trille – en møteplass for foreldre med barnevogner, Lille Leke - lekeområde for de minste og Lille Lage – for folk som er glad i ombruk og idéer.

Den største synlige endringen ser du med en gang du går inn døra. Der det før lå en slags hage, delvis under tak, er det nå en gjenbruksbutikk med alt mulig av nips, glass, ting og tøy. Selve kirkerommet huser nå en del klær og ellers en minglekrok, men ser ellers ut som før med altertavlen og stolene. Og det er mye plass å ta av, for alle aktiviteter som finnes her og som vil etablere seg i fremtiden:

– Det var aldri aktuelt å gjøre om kirkebygget, da ville det blitt store teologiske krangler, forteller frivillig Magnhild Landrø.

Bruktbutikken åpnet dørene i vår, og Landrø forteller at dette har gått veldig bra. Det er mange som skjønner at tidligere Lilleborg kirke brukes. Og nabofesten de hadde i slutten av august, ble en skikkelig pangstart.

– Vi trodde det ville komme rundt 100, men det kom ca. 300 besøkende.

Les mer om gjenbruksbutikken her:

Hit kan trille-foreldrene bare komme!

Det er flest lokale som har oppdaget at det går an å møtes her. Og da gjenbruksbutikken åpnet i april, var det mange foreldre med barnevogner innom.

Da fikk Magnhild en idé.

– Det kunne være ti barnevogner her på en dag. Her trenger de jo ikke å gå over ett eneste trinn for å komme inn. Da tenkte jeg «kanskje dette er et sentralt sted for de som triller mellom Nydalen og Grünerløkka?» En mor fortalte meg at hun trodde det ville bli veldig bra om de fikk et sted å sitte ned, uten å ta plassen til kundene på en kafé.

Og slik ble Lille Trille til, et møtested for foreldre med barnevogner, den siste tirsdagen i august.

Planen er at man kan komme hit hver tirsdag fra klokken 12 til 13, men om foreldrene finner ut at en annen dag passer bedre, kan de frivillige legge til rette for det. Tanken er at foreldrene skal klare seg mest mulig selv, når kaffekanna har kommet på bordet. Og de må gjerne utforme tilbudet selv – NMS står bare for lokalene.

– I Lille Mingla kan alle møtes for en kopp kaffe eller te, og ta med egen niste. I prinsippet koster det ingenting, vi vil at dette skal være et skravle- og hvilepunkt for folk. Men det står et glass på bordet hvor man kan lenge igjen penger til kostnadene vi har ved å lage kaffe og te.

Nok av plass til flere aktiviteter

NMS Lilleborg vil gjerne etablere seg som et kjent møtested i nabolaget. Men Magnhild regner med det vil ta litt tid:

– Vi kan ikke gå fra dør til dør og fortelle om oss. Vi er i en startfase, men vi vet dette kommer til å utvikle seg.

Men skal de klare det, er de avhengig av at de får tak i alle de frivillige de trenger. Magnhild påpeker at det er flere lokale frivillige i butikken, og i dag har de omtrent 60 frivillige fordelt på gjenbruksbutikken og aktivitetene. Problemet er å finne frivillige som har nok tid.

– Folk forpliktes ikke til å være her mer enn de selv har råd til å bruke av fritiden sin. Det vanskelige er at folk er så travle. Det å finne tiden til å være en pålitelig frivillig er ikke lett.

Aktivitetene som i dag finnes i NMS Lilleborg, krever ikke så mye organisering. Men utover høsten tenker Magnhild at de kommer til å samle folk for å lage noe mer organisert:

– Vi har et lokale med plass til mye mer enn å drikke kaffe. Det kommer mange idéer fra publikum, så får vi støtte og tilrettelegge. Hva NMS Lilleborg er om et år, vet vi ikke.

Alle aktiviteter foregår i butikkens åpningstider; tirsdag, torsdag, fredag og lørdag fra klokken 12 til 16. Og alt drives av de frivillige.

LES OGSÅ:

Les også

Farger, brukt og DIY: Slik lager Christine Krieg liv i leie-leiligheten