SAGENE: Det er ikke bare korpsene som sliter for tiden, det gjør også korene. Fra 22. april fikk kor, korps, orkestre og band lov til å øve sammen igjen, så lenge veilederen for smittevern for musikkøvelser følges.

Det ble stor jubel i kormiljøet, forteller organisasjonskonsulent i Norsk Sangerforum, og Sagene-beboer, Sigurd Engesnes.

I hvert fall helt til de forsto situasjonen.

Veilederen sier nemlig hvor mange kvadratmeter et øvingslokale må ha per musiker. Det å få et stort nok øvingslokale er problematisk, sier Engesnes. Spesielt nå når de ikke lenger kan være i skolenes lokaler.

– Det er i utgangspunktet der vi sliter, problemet er korene som øver på skolene. Det er ikke så mange store lokaler å få tak i, det er stort sett gymsalene.


Fant lokale på Sagene

Norsk Sangerforum har stor forståelse for at kommunen og skolene nå prioriterer oppstart av 1. til 4. trinn. Men de mener samtidig det er viktig at de også får bidra til å få samfunnet tilbake til normalen.

– I tillegg er det mange som har lyst til å samles til sang. Det er flere som iverksetter øvelser i lokaler som man ikke bruker til daglig. Et av våre medlemskor i Norsk Sangerforum skal gjennomføre øvelsene sine i et parkeringshus.

I Oslo er Norsk Sangerforum i dialog med flere utesteder som har store nok lokaler til å gjennomføre en korøvelse med opptil 30 sangere, som er den øvre grensen ifølge veilederen.

– Månefisken har lokaler som passer perfekt til dette formålet. For vår del er det mange kor som er glade for å komme i gang, og vi er takknemlige for at blant annet Månefisken tilbyr sine lokaler for en rimelig pris. Og for Månefisken er det fint å få inn noe leieinntekter i en periode det er svært krevende å klare alle kostnader, sier Engesnes.

Mandag 27. april hadde Sangselskabet Guldbergs Akademiske kor sin første øvelse i lokalene til Månefisken på Sagene.

– Det var en spennende oppstart. Dette er en unormal situasjon, og det var mange institusjoner som åpnet samme dag.

Engesnes har også en bønn til kulturminister Abid Raja:

– Flere kor har meldt sin interesse for å øve på Månefisken. Kor er villige til ta fra korkassa for å kunne bli med på å gjenåpne samfunnet. I lengden blir dette kostbart. Derfor må kulturministeren, når ny kompensasjonsordning kommer, blant annet sikre videre aktivitet ved kontantstøtte til husleie, sier han.

– Vi må hjelpe hverandre

Daglig leder på Månefisken, Margrethe Cannistraci, forteller om en vinn-vinn-situasjon for korene og bedriften.

– Korene står uten lokaler og vi måtte stenge på grunn av alle smittevernstiltakene. Vi ble stående igjen uten inntekt og strever med å holde oss gående. Nå blir det litt arbeid for de ansatte som skal være i lokalene under korøvelsene, og litt penger i kassa, sier hun fornøyd.

Kanskje kommer det også flere kor etter hvert, fortsetter hun.

– Dette er fortvilende for oss som ikke kan ha selskaper og selvfølgelig også fortvilende for korene som ikke har lokaler. Vi må hjelpe hverandre i denne tiden, sier Cannistraci.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!