Torshov-beboer, bydelsansatt og lokalpolitiker for Rødt, Reza Rezaee, døde søndag 30. oktober, 62 år gammel.

Onsdag 9. november var det en livssynsnøytral seremoni i en fullsatt Sagene kirke.

– Et stort savn at han ikke er her, med stråhatten sin

Hundrevis av mennesker fylte opp kirkebenkene, gangene og galleriet. Seremonien ble også streamet, for dem som ikke hadde mulighet til å delta.

Sokneprest Knut Rygh ledet seremonien og fortalte mange varme ord og historier om Rezaee. Rezaees kone Una og datteren Donyazad (17) fortalte også svært rørende om en varm og tilstedeværende ektemann og far.

– Reza inspirerte, ledet og korrigerte med sin unike varme og medmenneskelighet. Han gjorde hverdagen bedre, han løftet visjoner om hva vi kan få til sammen. Han fikk frem det beste i oss. Veldig mange av oss som er her i dag følte at Reza var på vårt lag, sa Rygh.

– Reza hadde lys og varme i øynene, de strålte mot oss. Det er et stort savn at han ikke er her, med stråhatten sin, fortsatte han.


Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, holdt også tale for sin tidligere venn.

– Han var en internasjonalist som levde opp til det afrikanske ordtaket «Det trengs en landsby for å oppdra et barn». Vi ble mye klokere av å få kjenne deg, Reza. Det er uvirkelig at du ikke lenger snakker på inn- og utpust om nye idéer.

Vil du også skrive en siste hilsen? Det kan du gjøre i vår kondolanseprotokoll: Kondolanseprotokoll for Reza Rezaee (1960-2022)

– Han var en mann i særklasse

– Dette er en spesiell dag. Det er et endelig farvel med en som har betydd utrolig mye for bydelen. Det er utrolig rart å gå inn i denne seremonien, dette skulle ikke skjedd nå. Han hadde mange år foran seg. Det er fint å stå her og se hvor mye han har betydd, det er veldig mange som vil ta et siste farvel med Reza, sa en beveget fungerende bydelsutvalgsleder, Jørgen Foss (Ap) til Sagene Avis på vei inn i kirka.

Han tok følge sammen med partikollega Helge Stoltenberg:

– Dette er altfor tidlig. Dette er et menneske jeg har kjent i snart 20 år, det gjør vondt. Han var en markant og sterk politiker. Jeg håper vi kan minnes Reza senere, også.

Torshov-beboer og lokal ildsjel Thore Pettersen bodde ikke langt unna Rezaee. Han forteller at de ofte traff på hverandre:

– Jeg traff ham alltid gatelangs, han hadde alltid noe spennende å snakke om, og det var alltid hyggelig å snakke med ham. Han var en mann i særklasse. Alle de fine ordene om ham kan skrives stort ned, altså. Han hadde alltid en finger med i spillet.

Bystyrepolitiker Sofia Rana (Rødt) sier hun vil savne Rezaee.

– Jeg skjønner ikke hva vi skal gjøre uten ham? Han var spesiell for nærmiljøet. Og vi hadde til felles at begge jobbet for antirasisme. Han vil bli dypt savnet.

Varamedlem for Høyre i Sagene bydelsutvalg, Camilla Johannesen, minnes Rezaee som en svært viktig person for hele lokalmiljøet:

– På tvers av alle aldre og spesielt partitilhørighet. Dette er utrolig trist, jeg har sittet i bydelsutvalget med Reza i mange år. Jeg kommer til å savne ham skikkelig.

Medlem av bydelsutvalget, Torbjørn Furulund (H), har også kjent Rezaee i mange år.

– Jeg har mange gode minner. Han var en raus person med mye humor. Det er veldig rart å stå her og vite at han ikke er her lenger. Han vil bli savnet.

Gir minnegave til ungdommene

I Rezaees ånd samles det inn minnegaver, som overføres til Sagene ungdomsinitiativ. Det har i skrivende stund, onsdag ettermiddag, blitt samlet inn 60.363 kroner.

– Pengene vil gå til en av de mange sakene som stod Rezas hjerte nært, ungdomsarbeid i bydel Sagene, og pengene vil overføres til Sagene ungdomsinitiativ som Reza bidro i oppstarten av, står det på spleis.no.

Se flere bilder fra seremonien

LES OGSÅ:

Les også

Han så alle, stoppet opp og slo av en prat