MARIDALEN: I regi av organisasjonen Økologisk Norge, ble det for fire år siden etablert et andelslandbruk på Kirkeby gård, i Maridalen.

?«Andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge har som mål å bidra til å trygge andelslandbruksmodellen som en forutsigbar distribusjonskanal for lokalproduserte økologiske varer og stimulere til etableringen av nye andelslandbruk. Vi jobber også for å styrke andelslandbrukene som en læringsarena for økologisk produksjon og forbruk...», står det blant annet på organisasjonens hjemmeside (www.andelslandbruk.no)

Videre står det også at det er andelslandbruk spredd i alle landets fylker.

«I solidaritet tar lokale fellesskap ansvar for å skape bærekraftige matsystemer; sosial, økonomisk og økologisk. Andelslandbruk i Norge er en del av en verdensomspennende bevegelse, med den engelske betegnelsen Community Supported Agriculture (CSA).»

Les mer om organisasjonen i faktaboks lenger ned i saken.


Kirkeby Andelslandbruk

Nå har laget: Kirkeby Andelslandbruk, i Maridalen, for øvrig Oslos første, vokst til 60 medlemmer. Men det er store områder å ta av, og det er også plass til flere med grønne fingre. I utgangspunktet er dette et prosjekt for de som ønsker å lære å drive landbruk, lære å dyrke grønnsaker og annet. Det er også gartner tilgjengelig, i regi av andelslaget. Laget forteller at gartneren er Natalie Keene, og har en master i økologisk jordbruksproduksjon.

- Medlemmene bor alle i Oslo, flere i bydel Sagene, som jeg selv gjør. Jeg hiver meg på sykkelen så ofte jeg kan, og drar inn i Maridalen og til gårdsbruket, forteller Marie Anette Thoresen, styreleder i andelslaget på Kirkeby.

Hun fortsetter:

- Vi starter opp hvert år i slutten av april. I bunn ligger 12 timers dugnadsplikt for medlemmene, men de fleste av oss er der jo mye mer. Vi bidrar fra helt i starten av sesongen og frem til vi høster grønnsakene til høsten. Medlemmene er helt vanlig Oslo-folk og mange har liten erfaring med bondelivet eller gårdsdrift fra før av. Det er det alle mulige slags folk med, for eksempel it-folk, politikere, og selv jobber jeg ellers i et reklamebyrå. Dette er supert for oss som ikke har stor terrasse eller hage, forteller styrelederen.

Og så er det noe helt spesielt å dyrke egne grønnsaker til middagen:

- I tillegg er det moro, sosialt og ikke minst en fantastisk greie og god følelse, når du kan sette egenproduserte og sabla gode grønnsaker på middagsbordet hjemme! Ikke minst er dette også en måte for bonden til å tjene litt ekstra på uteleie av jorda, nevner hun også, før hun fortsetter:

- Dette handler også om å fremme grønn trivsel i Oslo, og å få en god kobling mellom byens innbyggere og landbruket i Maridalen. Dette er jo i tillegg veldig lærerikt, vi lærer masse om norsk fauna, spiselig ugress, mikrorganismer i jorda og om hvordan vi skal jobbe med naturen og ikke mot den - vi lærer at jorda er levende og noe av de aller viktigste vi jobber med, sier Marie videre.

Det gror frem blant annet om egenproduserte gulrøtter og poteter - i flere farger (!), Physalis, rødbeter, og kål, forteller hun videre, og legger til at det er medlemmene som bestemmer hva slags grønnsaker som skal dyrkes, og at gartneren foreslår typer som passer til jorden på gården, og så avgjøres dyrkeplanen på årsmøtet.

Prisen for å bli med i laget er rundt 2000 - 3000 kroner i året, for enkeltmannsmedlemsskap, men Marie understreker at det er også er mulig med familieandel - med egen medlemspris. Selvfølgelig kan barna også delta på gårdsbruk.

- Det er plass til mange flere her, bare å melde seg. Vi har per i dag rundt 1.5 mål jord som vi benytter, men det er mulighet til å utvide, inviterer Marie, og oppfordrer interesserte til å klikke seg inn på hjemmesiden for mer informasjon.

Alt nødvendig utstyr som eksempelsvis jordfreser, gjødsel og annet er på stedet, bussen stopper også rett ved, frister hun.

Andelslaget har også egen instragramkonto: Kikrebyandelslandbruk.

Økologisk Norge

Økologisk Norges arbeid bygger på IFOAM's (https://www.ifoam.bio/en/) fire grunnprinsipper for økologisk landbruk:

Økologi

Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.

Helse

Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.

Rettferdighet

Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.

Varsomhet

Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.

Visjon

Økologisk Norge arbeider for et samfunn der naturens kretsløp, balanse og tålegrenser danner utgangspunkt for all landbruks- og matproduksjon. Menneskers og dyrs behov for god helse, ernæring og livskvalitet utgjør selvfølgelige forutsetninger for produksjonen, og en rettferdig global fordeling av ressursene er rettesnor. Omsorgen for framtidige generasjoner er en naturlig del av den økologiske helhetstenkningen som styrer samfunnsutviklingen.

Kilde: Økologisk Norge


Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!