Ellen Astrup Hansen, Britt Wedin, Gudrun Ellingsen, Wenche Lindemann og Liv Jørgensen har det veldig gøy på Sagene seniorsenter. Det er tirsdag og klart for magedans, sammen med instruktør Catherine Ydstie.

De har selvsagt på seg hoftesjal og seniordamene vrikker på hoftene og danser for lokalavisa:

– Man må le av seg selv

– Dette er et fantastisk tilbud, og det er gratis! forteller damene engasjert når musikken har stoppet.

– Vi holder oss i god form. Dette er et unikt tilbud for pensjonister, vi vet ikke om andre bydeler som har noe sånt? Dette er en pekepinn til dem, de må gjøre det samme.

Det er mange ulike trim- og aktivitetstilbud i Treschows hus og Sagene seniorsenter, men akkurat magedansen er spesielt populær hos disse damene.

– Det er så fint, vi elsker det! Du får myket opp leddene og det er hjernetrim. Det nytter ikke å sove her!

Damene påpeker at det er et proft opplegg, med skikkelig instruktør fra Oslo Magedansstudio, men at man ikke trenger å være proff selv for å bli med.

– Greia her er at man ikke må ta seg selv så høytidelig, man må le av seg selv. Vi er åtte nå, men vi har plass til flere, sier de.

– Må aldri bli tatt fra oss

Det er tydelig god stemning i dansesalen, damene ler og koser seg. Alle har vært med på magedans i tre-fire år, utenom pandemien. Men det sosiale aspektet virker å være vel så viktig.

Etter dansen kan man gå opp i kafeen og ta en kopp kaffe og skravle:

– Dette betyr mye for oss. Og det er så mye mer rundt selve treningen. Man hilser jo på annethvert menneske man møter på Sagene på grunn av dette. Vi har det hyggelig sammen, ellers ville jo ikke folk ha kommet. Så dette må aldri bli tatt fra oss. Vi får ikke fullrost tilbudet!

Damene har prøvd å rekruttere flere til å bli med på magedansen. Og de ønsker seg et samarbeid mellom seniorsenteret og samfunnshuset, for å kunne få bedre kommunikasjon om de ulike tilbudene.

– Da kan vi få en større blanding av folk og koordinert tilbudene våre. Vi skulle også hatt et sted for orientering om hva som skjer innen kultur og idrett. Det skjer så mye fint, men man må gjerne inn på nettet eller kjenne noen for å vite om det, så det måtte ha blitt en sentral for å få vite alt, på et vis sier damene og legger til med en liten latter:

– Vi skulle gjerne hatt en espresso-maskin og litt freshere farger i kafeen, også!

Nå skal det satses mer

Seksjonsleder Tove Vik Aasen forteller Sagene Avis at folk har vært litt engstelige for at det skulle bli store endringer og kutt i tilbudene på Sagene Seniorsenter, etter at bydelen tok over driften.

– Men det er helt motsatt. Nå skal vi få til et hus med mange aktiviteter og utvikle aktivitetene som allerede er her. Dette skal være et hus med mye energi og liv og vi vil rekruttere flere seniorer.

Aasen understreker at det absolutt ikke er noen planer om å fjerne noen av dagens tilbud.

– Gruppene våre er populære og det er ikke vanskelig å rekruttere. Noen tilbud er gratis, og vi tenker det er så mye forebygging i at det skal være lavterskel og vi vil ikke ekskludere noen. Bare det å kunne ta seg hit er sosialt, det er så mye helse i det. Det tenker jeg er et forebyggende aspekt, slik at man kan bli boende hjemme lenger. Dette er et billig forebyggende tilbud.

Alt er i gang igjen etter pandemien. Nå er de i prosessen med å se på nye aktiviteter, men ingenting av dette er foreløpig satt i gang. Men de har fått noe nytt likevel, som skal være med på å løfte senteret:

– Vi har fått et brukerråd på huset, som ble valgt inn for noen uker siden. Det består av frivillige, hyppige brukere, beboere og representanter fra eldrerådet.

Nå blir den store oppgaven å nå ut til nye pensjonister og finne ut av hva de vil ha, forteller hun videre. Det er også et spørsmål om de skal endre på seniorsenter-navnet.

– Andre bydeler kaller det flerbrukshus. Det kan stimulere unge pensjonister til å bli med nysgjerrige på huset.

– En glede at det er mulig å ha det gøy i den alderen

Helse- og mestringskomitéen har også vært på besøk i Treschows hus for å lære mer om tilbudene. Komitéleder Fawzi Warsame (Ap) var også til stede i magedans-timen for å snakke med damene og høre deres tanker om aktivitetstilbudene.

– Jeg ble positivt overrasket. Jeg hørte om dette tilbudet da hele komiteen var på besøk, men det var så fint å se det fungere i praksis, se damene danse og se hvor blide de er. Det er en personlig glede for meg å se at det er mulig for folk i den alderen å ha det gøy i bydel Sagene!

Han mener det må ses på hvordan bydelen kan få sikret å få ut informasjon om aktivitetene på best mulig måte.

– Det blir viktig for meg å satse på eldre. Som damene påpekte, er det jo del minstepensjonister i Sagene. Vi må også ha fokus på psykisk helsehjelp, og sørge for at vi har en helsestasjon som fungerer for de yngre også, legger han til.