BJØLSEN:I Maridalsveien 244 ligger ett av Bydel Sagenes botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Her har matserveringen gjort flotte ting for de 20 beboerne.

Det å gi personer med alvorlig psykiske lidelser bedre mat, kan lette noe på det trykket de kjenner med den diagnosen de har når de får de næringsstoffene de trenger, mener Kristine Nordkvelle, klinisk ernæringsfysiolog i Bydel Sagene og Lovisenberg Diakonale sykehus, og seksjonsleder Frode Jacobsen.

Beboerne i Maridalsveien 244 begynte å få servert frokost hver dag i april i fjor, i tillegg til den faste onsdagsmiddagen. Dette er hjemmet deres, og de velger selv om de spiser sammen eller hver for seg. I hvert fall før koronarestriksjonene.

– Beboerne er hverandres utvidede familie, og det er viktig at de har et fellesskap rundt et måltid, sier seksjonslederen og ernæringsfysiologen.

De mener ernæring i psykiatrien er undervurdert. Hvis beboerne ikke er mette og riktig ernært, er de heller ikke mottakelige for behandling. Og riktig ernæring gjør at de får det bedre psykisk, sier de.

– Det at man legger til sunne matvarer i stedet for å fjerne noe, er viktig. Beboerne tar ofte dårlige matvalg, men hvis de får servert maten, spiser de noe de kanskje ikke ville valgt selv. Hvis vi serverer oppskåret frukt, så blir det spist opp, sier Nordkvelle.

Matservering kan være veiledning

De forteller at beboerne har begynt å stå opp tidligere på grunn av frokosten. Da kommer de skikkelig i gang med dagen, og legger seg også tidligere. De får bedre søvn, mer stabilt blodsukker og bedre helse.

– Og da er det enklere å få dem til å gå på tur eller ta for eksempel en blodprøve.

Det er ikke alle beboerne som er mottakelige for veiledning av kosthold. Derfor kan det være bedre å sørge for at de får i seg riktig næring ved å servere dem. Dette er både enkelt og effektivt, mener ernæringsfysiologen.

– Forskning viser at en tett veiledning av kostholdet virker, og veiledningen kan være at de spiser det de får servert. Det å gi dem god mat, kan underbevisst gjøre at de vil ta bedre valg for seg selv. Bare det å bli tilbudt noe står sterkt.

Maridalsveien 244 hadde større fokus på kostholdsveiledning før koronaen, men Nordkvelle og Jacobsen mener det ikke burde brukes så mye tid på å veilede beboerne i noe de ikke nødvendigvis har interesse for. Derfor burde kommunen se nærmere på matservering, mener de.

– Egentlig burde man fått tilbud om varmmat på alle slike steder. Det er fint at beboerne bor i egne boliger, men de burde ikke trenge å lage mat. Du ber ikke en med ME om å rydde hele huset? Disse beboerne burde få bruke restenergien sin på noe som gir dem glede. Om det så er quiz – eller matlaging!

— Syns det er fint

Beboer Abdirahman Ali Yussuf flyttet til Maridalsveien 244 i mars, og han er veldig fornøyd med å få servert frokost hver dag.

– Det er veldig godt. Vi pleier å få brød med ost og kalkun, og kaffe og melk. Da kommer vi godt i gang med dagen. Da jeg flyttet hit var jeg ikke vant med å få servert mat, nå spiser jeg frokost tidligere og jeg legger meg tidligere. Jeg syns det er godt, jeg.

Han liker å lage mat, men sier selv han ikke er noe flink til det. Derfor er det flott å ha onsdagsmiddagene som alternativ.

– Vi får servert middagen rundt klokken fem, det er mange som benytter seg av det. Jeg syns det er fint.

– Det beste med matserveringen er at de får variasjon og muligheten til å få den beste maten, og ikke bare de to-tre rettene de lager selv, sier miljøarbeider Mona Blix.

Hun pleide å lage middagene, men nå, på grunn av Covid-19, får de tilkjørt mat fra Sagene Seniorsenter.

– Det er bra vi har det alternativet, ellers kunne det nok blitt mye Fjordland. Det er bedre med mat som lages rett borti gata her, sier Blix.


Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!