I helgen fikk vi et nytt, lett snødryss. Mandag var kuldegradene overraskende mange, og slik fortsetter det: Tirsdag morgen og formiddag ventes det syv minusgrader på Sagene, mens det i Nydalen blir åtte, og det kryper helt ned i ni i høyden som på Grefsenkollen og Kjelsås.

– Det er vintervær. Temperaturen er vinterlig, bekrefter vakthavende meteorolog, Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Nordstrands Blad.

Selv om kalenderen viser at det er fem dager til april og det burde nærme seg vår, er det lite som ellers vil minne om vår denne uken. Og skal vi tro Haga kan det bli vintertemperaturer i hele april.

– For at det skal være det vi kaller vårtemperaturer, må gjennomsnittstemperaturen over et døgn være over 0 grader. I dagene fremover er knapt makstemperaturen over 0 grader.

Mandag og tirsdag blir det lettskyet og pent vær med kalde temperaturer på morgenkvisten og på nattestid. Kan hende bikker temperaturen så vidt over null grader på ettermiddagen.

Så kommer snøen.

Utfordrende i trafikken

– Nedbøren kommer sent tirsdag kveld eller natt til onsdag og gir snø gjennom dagen onsdag. Da kan det nok komme såpass mye at det må måkes. Det kan komme så mye som 10 cm.

På Grefsenkollen og Sognsvann sier Yr at det kan bli over 14 cm i løpet av natta og morgenen.

Meteorologen forteller til Nordstrands Blad at de advarer om at det kan bli utfordrende forhold i trafikken onsdag.

– Særlig i morgentrafikken.

Til Avisa Oslo sier Haga, at man bør beregne god tid.

– Vi kaller det «mye snø», men det som blir konsekvensene er blir at det blir vanskelig å brøyte, og vanskelig i trafikken. Det er ikke snakk om tung snø, som for eksempel kan være en belastning på tak, men trafikkavviklingen kan rammes, spesielt på innfartsårene til Oslo, sier han.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for tre områder, blant dem Østlandet og Oslo-området.

Pent og kaldt påskevær

Og vinterværet fortsetter utover uken. Torsdagen er heller ikke helt trygg for nedbør i form av snø, selv om det på nåværende tidspunkt ser ut til at Oslo går klar av lavtrykket fra vest denne dagen.

– Trolig blir det opphold i Oslo på torsdag før det blir lettere vær fra starten på påsken fredag, sier Haga til Nordstrands Blad.

Påskeværet ser ut til å bli preget av fint vær og høytrykk.

– Det er ganske gode prognoser for påskeværet og utover den stille uken. Det blir fortsatt litt vinterlige temperaturer, men det ser ut til å bli en del sol.

Temperaturene vil trolig holde seg såpass lave at påfyllet med snø som kommer denne uken, i stor grad vil bli liggende, sier meteorologen.

Når det gjelder selve påskehøytiden, fra skjærtorsdag og frem til 2. påskedag, så ser det ut til at høytrykket kan bli liggende. Dette er imidlertid mer usikkert.

– Det er lite sannsynlig at det skal komme så mye nedbør disse dagene, men det er en liten usikkerhet der.

Ingen tegn til vår i april

– Men når kommer våren da?

– Det er et godt spørsmål – vi prøver å skue så langt frem vi kan, men vi ser ingen klare tegn til at vi skal få noen midlere luftmasser her i Skandinavia de neste ukene. Det ser ut til at resten av april blir en relativt kjølig periode.

Etter hvert som sola kommer høyere på himmelen, så vil temperaturen stige, men foreløpig ser det altså ut til at vi går en kald april i møte.

– De foreløpige tegnene tyder på at vi må smøre oss med tålmodighet og vente på våren. Men det er bedre utsikter i mai måned, da er det tegn til varmere luftmasser.

– Er det uvanlig lave temperaturer vi nå opplever?

– Ja, det er uvanlig det vi nå ser med denne senvinteren. Vi hadde jo mildvær i januar og februar og så kom de lave temperaturene da vi begynte på våren. Det skjer fra tid til annen at man får sånne omlegginger av temperaturene, men de senere årene har vi hatt mye høye temperaturer i mars.