Johan (12), Wilhelm (12), Ada (11) og Elena (10) er en del av sommerskolen på Voldsløkka. De var spent på å få besøk av Andrine Tomter.

– Det er veldig kult at vi får en profesjonell fotballspiller hit. Jeg håper hun kan vise oss noen fotballtriks, sier Ada.

Alle barna er kjent med forskjellene mellom guttespillere og jentespillere i de norske toppklubbene.

– Jeg merker at guttefotballen får mer oppmerksomhet og at det går mer på TV. Jentespillerne tjener også mindre, sier Johan til Sagene Avis.

– En gang jeg skulle på fotballkamp så vi at guttekampene kosta mye mer og var utsolgt, mens kampene til damene kosta mindre. Vi har snakket en del om at jentene blir behandlet litt dårligere i fotballen, sier Elena.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det er sånn, sier Wilhelm.

– Det er sikkert på grunn av hvordan verden var i gamle dager med at damene skulle være hjemme og mennene jobbet. Det er jo veldig lenge siden, men det fantes jo fotball da også. De fikk jo lov til å spille, men jeg tror ikke de har fått den oppmerksomheten som de burde ha fått, sier Johan.

De er alle enige om at det skulle vært likt mellom jentene og guttene.

– Av de store fotballspillerne kan jeg nevne Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, mens av guttefotballspillere kan jeg nevne mange flere, sier Elena.

På sommerskolen er 11 av 24 fotballtrenere jenter. Barna syns det er bra og merker ikke særlig forskjell på når de har jentetrener og guttetrener.

– Det som er kult med å ha nesten akkurat like mange guttetrenere som jentetrenere, er at jeg kan se at det er like mange jenter og gutter som spiller fotball – det er ikke bare gutter som spiller og blir gode, sier Elena.

– Det er godt med en blanding. De er alle flinke og lærer oss bra øvelser, legger Wilhelm til.

– Vi går i riktig retning

I mai viste NRK til undersøkelser som sier at de norske toppklubbene bruker 2,7 ganger så mye på utvikling av guttespillere som jentespillere. Andrine Tomter kaller forskjellene «grusomme».

– Vi har fortsatt en lang vei å gå før det jevnes ut og jentene får de samme tilbudene som guttene får. Det skal ikke være forskjell i det hele tatt, sier hun til Sagene Avis

Hun forteller det er avgjørende å turen innom fotballskoler.

– Vi trenger å vise at det er mulig å leve av fotballen. Vi er absolutt ikke der vi skal være, men det har skutt i været de siste årene. Jeg føler vi har fått bevise at vi kan spille fotball og at vi er et attraktivt produkt.

Tomter forteller at hun selv ikke hadde noen kvinnelige forbilder da hun var liten, nettopp fordi det ikke var noen som levde av det.

– Det er det i mye større grad nå og vi går i riktig retning.

Hun er ikke overasket over at barna hovedsakelig kjente til Hegerberg og Graham Hansen av jentespillere.

– Det er ganske klassisk, men forhåpentligvis vil de snart kunne nevne flere. Den eksponeringen vi får nå er mye bedre enn det den har vært de siste årene. Vi har et EM nå i sommer hvor jeg håper jentene kan sette oss på kartet, både internasjonalt og nasjonalt. Vi trenger flere kvinnelige forbilder.

– Det er helt fantastisk at sommerskolen er så likestilt på trenersiden. Det skal være helt normalt at en jente trener gutta, som at en gutt trener jentene. Vi er like mye verdt alle sammen og skal ikke være noen forskjell.

Hun mener forskjellene kommer av gammel vane.

– Jeg husker selv at jeg bare hadde guttetrenere. Det ble ikke stilt noe spørsmål ved det fordi man antok at det bare var sånn.

Mari Kjøllesdal (15) er en av trenerne på sommerskolen. Hun er veldig fornøyd med hvor likestilt jentene og guttene er som trenere.

– Jeg syns det er veldig kult å se at flere jenter engasjerer seg og at det blir mer likt i kvinneidretten. Det er også fint at vi kan vise barna at det er like bra å være guttespiller som jentespiller.

– Jeg har snakket med foreldrene mine om at det er viktig at jenter også har en plass i idretten og om urettferdigheten i forskjellene mellom jentene og guttene. Selv om de gjør den samme jobben får de såpass mye mindre betalt. Det syns jeg det er viktig å snakke om.