For femte gang har vi kåret Årets navn og ildsjel i bydel Sagene sammen med lokalavisas lesere. Fra 25. desember åpnet vi avstemmingen etter å ha plukket tre flotte finalister blant lesernes nominasjoner; Andreas Flataukan, Annette Gauslå og Patrice Balauze.

Og leserne ga Annette Gauslå et stort flertall av stemmene! Gauslå er trygghetsvandrer og frivillig i både det ene og det andre på Sagene. Hun bruker svært mye av sin tid på andre, og får derfor heder, ære og 10.000 kroner fra Storo Storsenter som hun skal gi til et valgfritt formål.

– Tusen, tusen millioner takk. Jeg ble helt satt ut. Jeg er veldig stolt, glad, ydmyk og rørt. Jeg deler prisen med veldig mange, sier Gauslå etter å ha fått en stor sjekk, diplom og blomster av Sagene Avis’ redaktør Karl Andreas Kjelstrup og Storo Storsenters direktør, Unni Merethe Aasgaard.

– Annette er jo virkelig en ildsjel i ordets rette forstand, og en veldig verdig og flott mottaker av denne prisen. Hun gjør en imponerende innsats, hun er inspirerende og er et forbilde for andre. Vi kan lære mye av Annette, hun er en stor ressurs for lokalmiljøet og gjør bydelen til et bedre sted å vokse opp, sier Karl Andreas Kjelstrup, redaktør i Sagene Avis.

– En fantastisk måte å bruke den tiden man har

Gauslå og de andre foreldrene i Trygghetsvandrerne går rundt omkring i bydelen på torsdager. Og målet er å mobilisere mange nok til at de kan øke antall vandringer i løpet av uka.

– Det med trygghetsvandring er veldig fint, for du blir kjent med foreldre på en god måte. Og da blir terskelen for å ta kontakt lavere, om det skulle være noe. Og man får et fellesskap, for selv om man er forskjellige, så har man noe til felles. Det er så fantastisk fine mennesker som gjør en innsats i denne bydelen – vi bor jo i verdens fineste bydel!

– Hva sitter du personlig igjen med etter en uke med mye frivillig arbeid? Hva føler du da?

– Masse glede, og jeg blir veldig stolt, ydmyk og rørt. Litt sliten, noen ganger, sier hun og ler.

– Men god-sliten. Jeg får en følelse av fellesskap og at man vil hverandre vel. Jeg er opptatt av at man kan være forskjellig, tro på forskjellige ting, men at man har et fellesskap som gjør at man får fokus på barn, ungdom, nærmiljø eller en gjenbruksbutikk. Jeg tror et fellesskap er viktig for alle mennesker.

Gauslå tenker det er viktig å få tak i alle som ennå ikke har gått «over dørstokken» for å bli frivillig.

– For de aner ikke hva de går glipp av. Om man først begynner, klarer man ikke å slutte! Og det gir enormt mye. Det tar litt tid, men det er en fantastisk måte å bruke den tiden man har. Og man blir kjent med så mange fantastiske, fine mennesker. Man har ingen å unnvære av disse, alle gjør sine bidrag.

– En verdig vinner

Senterdirektøren er svært fornøyd med årets vinner:

– Jeg blir nesten litt rørt, hun gjør så mye bra. Det er tommel opp fra meg, det er helt utrolig. Hun er en verdig vinner, som gjør så mye bra for barn og ungdom. Og det er litt gøy da, nå har vi allerede avtalt en frivillig-markering til våren! Så vi må bare finne en dato, sier Aasgaard til Sagene Avis, etter at hun har hatt en lang prat med Gauslå.

Men hvem Gauslå ønsker å gi pengene til, må lokalavisa komme tilbake til:

– Jeg tror jeg må tenke litt. Det er så mange som fortjener å bli hedret, det er litt vanskelig å velge, sier Gauslå til Sagene Avis.

Tidligere vinnere av Årets navn og ildsjel

Disse har vunnet tidligere:

  • 2018: Merete Grytten
  • 2019: Warsame Isse
  • 2020: Stein Skøyeneie
  • 2021: Mehdi Mohseni