SAGENE: I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, stiller kunstnerne hos Café Svingen ut malerier i sakristiet i Sagene kirke.

Årets tema for verdensdagen for psykisk helse er livet under og etter en pandemi, og skal belyse hvor verdifulle vi er for hverandre for å forebygge ensomhet og utenforskap.

– Vi vil prøve å skape et mer inkluderende og raust samfunn, sier sokneprest Knut Rygh.

Kirka og Café Svingen har hatt et samarbeid i flere år. Kirka har hatt en tradisjon med å markere verdensdagen for psykisk helse, og Rygh inviterte dem derfor til å ha en utstilling i Sagene kirke.

– Viktig for vårt fellesskap og individ

Eva Maria Yri Skjøldt er en av fire kunstnerne som stiller ut sine malerier. Hun og Rygh forteller at de ønsker å ta bort tabuet rundt psykisk helse, for som de sier: Alle sliter en gang i livet.

Skjøldt gleder seg til å stille ut maleriene sine fra søndag:

– Jeg er takknemlig for å kunne stille ut her. Det er fint med et rom i samfunnet hvor man kan gå dypere. Og psykisk helse er for alle, også for alle som er psykisk friske.

Hun maler ofte mennesker. Når man maler, er det overflaten som males, sier hun. Slik er det også med virkelige mennesker, man kommer ikke alltid helt innpå. Det er dette hun prøver å finne ut av i kunsten, forteller hun.

– Vi mennesker er mystiske. Jeg utforsker hva mennesket er, det blir vi aldri ferdig med.

Rygh er opptatt av at det ikke er «oss og dem», når det gjelder psykisk helse.

– Det er viktig å kjenne på det som er vanskelig og vi må ha rom for å snakke om det. Vi må få opp fokuset på vår psykiske helse, det er derfor fint at vi har dager som verdensdagen for psykisk helse. Da blir vi oppmerksomme på at dette er viktig for vårt fellesskap og for vårt individ.

Utstillingen åpner søndag 10. oktober klokken 12.30, og er åpen hver tirsdag, torsdag, lørdag og søndag fra klokken 12-20, ut oktober.

EVA MARIE YRI SKJØLD

Født 1983 på Eidsvoll, er en Oslo-basert kunstner med utdannelse fra England, Bachelor in Fine Arts HONS, Cumbria Institute of the Arts, Cumbria University (2006).

Hun arbeider med tegning og maleri. I hovedsak er materialene papir, treplater og lerret. Skjøldts bilder er ofte oppbygget av mange lag, med både akrylmaling, akryltusj, bengalakk, kollasjer, oljemaling og noe spraymaling.

Tilbake i 2005 viste kunstneren sine arbeider på gruppeutstillingen HeartBeat på Wasabryggeriet, i Sverige. Eter dette har hun deltatt på gruppeutstilinger både i Norge og i England: Private view, 11th hour studios Gallery, Carlisle, England (2006), Lowood Collection 2006-2009, Lowood Gallery, Armaithwaite, England.

I en lang periode etter utdannelsen arbeidet hun med bestillingsportretter. I 2018 var hun igjen aktuell med malerier på gruppeutstillingen Nothing but a Child Exhibition, Savooni Art Space, Seaton Devon i England, og har siden da både utstilt på Vær Raus, markering av verdensdagen for psykisk helse, Ila Kirke, Oslo (2018) og senest i sommer viste hun arbeider på Extra Delicious Music and Art Gathering, Musikkfest Oslo Techno/minimal Stage.


Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele verden 10. oktober hvert år og er blant Norges største kampanjer for psykisk folkehelse. Målet er å øke kunnskap, bevissthet og forståelse om hva som fremmer god psykisk helse, og gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det, står det på verdensdagens nettside.

I Norge markeres Verdensdagen på ulike måter over hele landet av skoler, studiesteder, virksomheter, kommuner, organisasjoner og engasjerte enkeltmennesker. I 2020 var det mer enn 2200 markeringer i landet. Kampanjen koordineres av Mental Helse, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!