Søndag 4. september ble årets Akerselvamaraton arrangert av blant annet Teknisk Museum og Sagene bydel. Dagen besto av en guidet gåtur langs elva og en spørrerunde med de som elva betyr ekstra mye for. En av dem var lederen for Oslo Nord Natur og Ungdom, Silje Carelius Haug.

Det var et bredt spektrum av grunner til hvorfor Akerselva er betydningsfull for de som deltok på maratonet på søndag. Vi fikk høre litt om arbeidet til blant annet Myraløkkas badeforening, Akerselva Friluftsmuseum, Elverusken og Akerselva Padleklubb. Ingen hadde samme forhold til elva, men vi hadde alle samme behov. Elva må være ren.

På søndag var vi fra Oslo Nord NU på plass ved maratonets siste stoppested med et bord, brosjyrer fra Natur og Ungdom, og mye vi hadde lyst til å si til de forbipasserende om at Akerselva er en del av et større bilde.

Akerselva har vært en utrolig viktig del av Oslos historie. Den har i nyere tid blitt brukt mye til fiske og fritidsaktiviteter, men den ble dessverre også brukt som avfallsplass under den Industrielle revolusjonen. Selv om vi ikke alltid har satt like stor pris på elva vår som vi nå vet at vi må gjøre, så er det fortsatt en god ting å bruke den. I Natur og Ungdom mener vi at mennesker må leve i balanse med naturen, og det er derfor Akerselva er så viktig for Oslo-innbyggerne.

Vi syns det er bra at folk blir motiverte til å verne om elva når de husker på at det er der barna deres bader om sommeren, men vi mener også at det ikke skal være den eneste motivasjonen. På søndag snakket Silje om at Akerselva ikke bare har verdi fordi den har verdi for oss, men også fordi den har et eget økosystem, egen historie og dermed en egen verdi. I Natur og Ungdom fokuserer vi på naturvern for menneskers skyld, men hovedsakelig for naturen selv.

Det er selvsagt mange av Oslos innbyggere som ikke har et spesielt forhold til Akerselva. Man har kanskje gått langs den på vei til jobb eller latt hunden svømme i den, men de aller fleste av oss tar den for gitt. Selvfølgelig gjør vi det! Fordi for ikke mange år siden kunne man dø av infeksjoner etter en dukkert i det samme vannet som vi plasker rundt i, uten omtanke, i 2022. Og for å bli minnet på at vi faktisk ikke kan ta elva for gitt, så er det så flott at vi har tradisjoner som Akerselvamaratonet. Oslo Nord Natur og Ungdom takker for at vi fikk komme og lære, i tillegg til å lære bort om vårt eget arbeid. Alle naturvernere har forskjellige motivasjoner bak arbeidet sitt, men det viktigste er at vi aldri slutter å sette pris på de av oss som vet at vi ikke kan ta grønne skoger, frodige åkere og rene elver for gitt.