STORO: Storo Storsenter startet med birøkting i mai 2018, med sin egen husbirøkter Alexander Du Rietz.

Du Rietz driver også oppdrett av bidronninger og har en egen honningfabrikk på Hadeland. Nå får han god hjelp til å passe på biene på Storo.

Adrian De Wangen jobber på lekebutikken Sprell og gikk nysgjerrig bort til Du Rietz, som solgte honning på senteret. Da sa det klikk.

Nå tar Adrian de Wangen over den daglige driften av de 80-90.000 biene som bor i kubene på taket. Han har en stor lidenskap for bier, som han kan takke sin da 13 år gamle niese for – hun ble interessert, og da startet de Wangens søster en egen bigård på Ulven.

– Jeg ble assistent, men tok over bigården for fullt i år etter at søsteren min utviklet allergi. Jeg har blitt mer og mer forelsket i birøkting, sier de Wang, som nå går på grunnkurs i birøkting etter å ha vært birøkter-assistent i fire sesonger.


Tambier

Bier er lettstelte insekter sammenliknet med mye annet. Men det er viktig å være et steg foran, for plutselig skjer det noe, forteller Alexander Du Rietz.

– Du tror de ikke skal sverme, men plutselig gjør de det likevel. Disse har stukket av fra bikubene én gang, da dro en liten sverm til XXL. Men disse biene er avlet frem, altså tambier, og er derfor ikke aggressive av seg.

Sagene Avis får bli med når de Wangen skal opp på taket for å se til biene. Nå skal han passe på at dronninga har nok plass til egglegging, se hvordan utviklingen er i kubene og se etter tegn på sverming.

Se video av de Wangen og biene her:


Fire millioner blomster per kilo

Storo-honningen, og i Oslo generelt, har en spesiell smak. Den har en liten smak av mint, på grunn av parklinden som finnes i byen. Og lindehonning er en av de mest eksklusive honningtypene.

Visste du at for å produsere kun én kilo honning, må biene besøke fire millioner blomster? Og én bies livsverk er fem gram, eller en teskje, honning. Det er kun hunnbiene som er arbeidsbier og lager honning, mens hannbiene kalles droner, forteller de Wangen videre:

– De er latsabber og spiser honning, deres eneste jobb er å parre seg med dronningen. Og når de har gjort det, eksploderer kjønnsorganene. Hvis de spiser for mye honning og tar for mye plass, tar hunnbiene livet av guttene. Og er det kaldt, er det guttene som dør først, siden gutteyngelen legges som isolasjon rundt jentene.

– Hvis du er venner med og respekterer biene, respekterer de deg. De gjør en utrolig viktig jobb i verden og det er viktig å ta vare på dem.


Du kan lese mer om Storo-biene her:


Nyhetsbrev fra Sagene Avis


Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!